Achillespees tendinopathie

Wat is achillespees tendinopathie?

Wat is achillespees tendinopathie? De achillespees is een pees die vanuit de kuitspieren aanhecht aan het hielbeen. Deze pees zorgt voor strekking van de voet. Verder helpt deze pees mee om schokken op te vangen bij lopen, rennen en springen.

Achillespees klachten kunnen bij elke leeftijdsgroep ontstaan door overbelasting. Deze klachten komen vaak voor bij hardlopers of sporten waarbij veel explosieve bewegingen plaats vinden. Ook komen de klachten voor bij niet sporters. De meeste mensen waarbij het voorkomt zijn tussen de 30 en 60 jaar.

Ontstaan van de klachten

Er zijn verschillende risico factoren bij achillespees tendinopathie. De risico factoren zijn toe te schrijven aan zowel interne en externe factoren. Voorbeelden hiervan zijn een te snelle trainings- en/of wedstrijd opbouw binnen een korte tijd, overgewicht, standafwijking van de voeten, een slechte kwaliteit schoenen of trainen op harde ondergronden. Door deze factoren wordt het weefsel van mindere kwaliteit, waardoor de klachten kunnen ontstaan.

Symptomen van achillespees tendinopathie

Er zijn verschillende symptomen aanwezig bij een achillespees tendinopathie. Deze symptomen kunnen zijn: stijfheid, krachtverlies, zwelling, pijn bij aanraken en pijn bij belasten. De symptomen worden ingedeeld in verschillende niveau’s indeelt.

Niveau 1: stijf en licht gevoelig. Na de warming up zijn de klachten weg en na het sporten komen de klachten weer terug.

Niveau 2: Stijf, zwelling en pijn klachten. Na de warming up zijn de klachten nog langer aanwezig en na het sporter komende klachten heftiger terug.

Niveau 3: Stijf, zwelling, pijn klachten (in dagelijks leven en in rust) en afwijkend looppatroon. De klachten zijn constant aanwezig en verdwijnen niet meer bij de warming up.

Onderzoek naar achillespees tendinopathie

Tijdens het fysiotherapeutische onderzoek wordt naar uw achillespees gekeken. Hier zal worden gekeken naar de functie van de pees en de spier en met welke activiteiten en bewegingen u klachten ervaart. Ook kan gebruikmakend van echografie de pees worden onderzocht en bepaald worden of het echografisch beeld een verklaring is voor het klachtenbeeld. Deze beelden kunnen een aanvulling zijn op de fysiotherapeutische diagnose.

Behandeling

Wilt u achillespees tendinopathie laten behandelen? Een fysiotherapeut kan een achillespees tendinopathie goed behandelen. Hieronder worden er verschillende behandelopties besproken die u kan helpen met de klachten.

Voorlichting en advies: De fysiotherapeut kan u uitleggen wat er aan de hand is met uw achillespees en adviseren wat u wel en niet moet doen met deze aandoening.

Relatieve rust: Hierbij blijf je wel bewegen zonder dat er pijn optreedt. Kies voor alternatieve sportactiviteiten om de conditie op peil te houden, zoals fietsen of de crosstrainer, alleen als deze geen pijn opleveren. Bij duidelijke vermindering van de klachten kunnen de oorspronkelijke sportactiviteiten weer geleidelijk opgepakt worden. Deze mogen volledig hervat worden wanneer de klachten helemaal verdwenen zijn. Om te voorkomen dat de klachten opnieuw terug komen wordt geadviseerd om de training geleidelijk op te bouwen.

Oefentherapie met fysiotherapeut: Verschillende oefeningen voor kracht, het optimaliseren van de juiste stijfheid van de pees en stabiliteit kunnen een toegevoegde waarde hebben op de klachten. Deze oefeningen moeten aansluiten op het niveau van de klachten. Deze oefeningen zullen per individueel klacht worden bekeken.

Podoloog: Een standsafwijking van de voeten kan een risicofactor zijn van achillespees klachten. Als er een aanname is dat deze risicofactor de pijn in uw achillespees verklaart kan de podoloog hiervoor een uitgebreid onderzoek doen en eventueel een inlegzool maken om deze stand te corrigeren.

Periodisering: De fysiotherapeut geeft adviezen voor trainings- en/of wedstrijd opbouw om het terugkeren van klachten te voorkomen. Deze adviezen worden op maat gemaakt, passend op de sport en persoon.

Fysiotherapie

Wij hebben gespecialiseerde fysiotherapeuten op het gebied van pees revalidatie voor zowel de conservatieve behandeling als de revalidatie na een operatie. Voor meer informatie neem gerust contact met één van onze specialisten.

Neem voor vragen gerust contact op of maak hier direct uw afspraak.