Adductie gerelateerde liespijn

Wat is adductie gerelateerde liespijn?

Wat is adductie gerelateerde liespijn? Adductie gerelateerde liesklachten komen veel voor bij sporters. Aan de binnenzijde van het bovenbeen bevinden de heupadductoren, deze spieren zorgen voor een binnenwaartse beweging van het been. Bij deze liespijn is er wat aan de hand met de pezen of de pees- spier overgang van de heupadductoren. Er kan spraken zijn van een ontsteking van een van de pezen, de kwaliteit van een van de pezen kan verminderd zijn, er kan een overrekking of een scheur zijn in een van de heupadductoren. Letsel aan een of meerdere heupadductoren wordt vaker gezien bij voetballers en sporten zoals hardlopen, volleybal, turnen, schaatsen, dansen en taekwondo.

Symptomen van adductie gerelateerde liespijn

Adductie gerelateerde liespijn kunt u aan verschillende dingen herkennen. Deze liespijn kan namelijk de volgende klachten geven:

  • Pijn aan de binnenzijde van het bovenbeen, in de liesregio.
  • Druk op de adductoren kan de pijn provoceren.
  • De pijn straalt vaak uit langs de binnenzijde van het bovenbeen.
  • Het naar binnen bewegen van het been verergert de pijn.
  • Er is een verhoogde spierspanning in het bovenbeen.
  • Pijn provocatie bij schieten, hardlopen of veranderen van richting.

Oorzaak van adductie gerelateerde liespijn

Bij adductie gerelateerde liespijn kan er onderscheid worden gemaakte tussen acute en geleidelijke klachten. De acute klachten ontstaan direct bijvoorbeeld als iemand zich verstapt of een verkeerde beweging maakt. De klachten die geleidelijk ontstaan treden later op, bijvoorbeeld pas na het sporten. Zonder juiste therapie treden deze klachten niet alleen na het sporten op, maar ook tijdens het sporten.  Deze soort liespijn ontstaat door  onder andere spiervermoeidheid, overbelasting, een probleem in het biomechanische keten of door een verhoogde spierspanning.

Behandeling

Heeft u last van adductie gerelateerde liespijn en wilt u dit laten behandelen? Lees deze alinea dan goed door. In sommige acute gevallen kunnen de klachten vanzelf overgaan. Mocht dat niet zo zijn dat is het belangrijk dat u samen met de fysiotherapeut aan het oorzaak gaat werken. De fysiotherapeut stel een oefenschema op waarin de spieren rondom de heup worden versterkt. Indien nodig ook de spieren die meewerken in het biomechanische keten. Hierbij worden ook vaak rekoefeningen meegegeven.

Neem voor vragen gerust contact op of maar hier direct uw afspraak.