Degeneratief meniscusletsel

Wat is degeneratief meniscusletsel?

Wat is degeneratief meniscusletsel? Om het boven- en onderbeen goed op elkaar aan te laten sluiten bevat de knie twee menisci. Aan de binnen- en de buitenzijde van de knie. Ook zorgen de menisci ervoor dat de knie stabiliteit heeft en er vloeistof wordt afgegeven ter versoepeling van het gewricht.

Ontstaan degeneratief meniscusletsel

De knie heeft een hoop belasting te verduren waardoor de kwaliteit van de meniscus naar verloop van tijd achteruit gaat. Dit proces noemen we degeneratie. De meniscus wordt steeds kwetsbaarder en er treedt steeds meer slijtage op.

Dit heeft voor het grootste deel te maken met veroudering, degeneratief meniscusletsel komt dan ook vaak bij oudere patiënten voor. Maar ook een langdurige overbelasting kan dit soort klachten veroorzaken.

De kans op een acute scheur in de meniscus wordt bij degeneratief meniscusletsel ook groter.

Symptomen degeneratief meniscusletsel

De klachten die patiënten met degeneratief meniscusletsel ervaren komen langzaam op en hebben vaak geen duidelijk ontstaansmoment. Pijn is de voornaamste klacht, wanneer er door een scheur een stukje meniscus tussen het gewricht vastzit kunnen ook slotklachten voorkomen.

Pijn bij traplopen, hurken, hardlopen en andere zwaarbelaste activiteiten komt vaak voor.

Fysiotherapie

Herkent u zich in de symptomen van degeneratief meniscusletsel en wilt u dit laten behandelen? Degeneratie van de meniscus kan niet worden verholpen. Wel is het belangrijk om de gezondheid van de meniscus zo goed mogelijk te houden. Dit kan door gedoseerd bewegen bewerkstelligd worden. Bij de fysiotherapeut kunt u advies krijgen over de juiste belasting en oefentherapie om de spieren rondom het gewricht zo goed mogelijk te trainen. Het vergroten van de spierkracht en het verbeteren van de stabiliteit zorgt voor minder druk op de beschadigde meniscus en dus minder pijnklachten.

Neem voor vragen gerust contact op of maak hier direct uw afspraak.