Ganglion van de pols

Wat is een ganglion (pols)?

Wat is een ganglion? Een ganglion is een bobbel aan de pols, vinger of voet. We zullen ons hier verder richten op de pols. De bobbel wordt veroorzaakt door een uitstulping van de peesschede of kapsel in het gewricht. Er kan vocht in ophopen waardoor de bobbel groter kan worden. Een ganglion word daardoor ook weleens een cyste genoemd. Meestal doet de ganglion geen pijn maar hij kan in de weg zitten, een zeurend gevoel geven of pijnlijk zijn bij bepaalde bewegingen.
meestal bevind de ganglion zich aan de bovenzijde van de pols maar de onderkant of de vingers is ook mogelijk.

Bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen.

Welke klachten?

In de meeste gevallen geeft een ganglion geen klachten en is het vooral cosmetisch probleem. In de gevallen dat het wel klachten geeft hangt dit vaak samen met de locatie of dat de ganglion zich bovenop een al bestaand onderliggend hand of polsprobleem vormt. De klachten die dan aanwezig zijn:

  • zwelling, lokaal wisselend in grootte
  • lokale pijn/ drukpijn
  • pijn tijdens bewegen
  • bewegingsbeperking

Diagnose ganglion (pols)

De art of fysiotherapeut zal vragen stellen (anamnese) en lichamelijk onderzoek waarbij gekeken wordt naar de beweging van de hand en de pols en gelet zal worden op een lokale zwelling (vaak een klein stevig bultje bij bepaalde bewegingen zichtbaar) Bij twijfel kan een echo, mri of rontgenfoto meer duidelijkheid geven.

Oorzaken van een ganglion

Er is geen duidelijk oorzaak van een ganglion. Ook is er geen duidelijke samenhang tussen belasting, hobby’s en het ontstaan van een ganglion. Vaak wordt wel aangenomen dat er een lokale irritatie een factor speelt. Dit kan bijvoorbeeld artrose zijn maar ook een beschadiging aan het bindweefsel kan een rol spelen, bijvoorbeeld bij een instabiele pols na een breuk, of slappe gewrichtsbanen of een infectie. In 10% van de gevallen is een trauma de oorzaak.

Behandeling ganglion (pols)

Meestal verdwijnt een ganglion vanzelf, dit is zo in 50% van de gevallen. Mocht dit niet zo zijn, en geeft de ganglion klachten, is het mogelijk met een naald de ganglion leeg te zuigen. Soms wordt er dan ook een ontstekingsremmer ingespoten. In 50% van de gevallen blijft hij dan weg. Als hij echter terug komt en hij blijft veel klachten geven dan is het mogelijk hem operatief te verwijderen. In de meeste gevallen blijft hij dan wel weg. Bij de operatie word de ganglion weggehaald maar ook het steeltje waarmee de ganglion zich vult. Na de operatie is de hand na 2-3 weken weer gewoon te gebruiken.

Fysiotherapie en ganglion

Conservatief; geen behandeling fysiotherapie nodig.

Post operatief; eventueel begeleiding bij verkrijgen volledige ROM pols en versterken van de pols. Zeker als iemand langdurig klachten heeft gehad kan dit mogelijk zijn.

Fysiotherapie in Den Haag

Heeft u last van een ganglion en wilt u deze laten behandelen door een fysiotherapeut in Den Haag? B&B Healthcare heeft meerdere fysiotherapiepraktijken in Den Haag.