Stay fit with good care!

Lage rugpijn

Home » Fysio aandoeningen » Lage rugpijn

Lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht binnen de fysiotherapie. Er wordt ook wel over spit of a-specifieke lage rugpijn gesproken. In de meeste gevallen is het echter niet ernstig en makkelijk op te lossen.

Welke klachten geeft lage rugpijn?

De pijn lokaliseert zich onderin de rug en kan soms uitstralen naar de bil of het been. Meestal is er geen daadwerkelijke schade van de spieren en/of gewrichten. Statische houdingen zoals lang zitten of staan verergeren de klachten. Daarnaast kan de rug heel stijf aanvoelen. Dit komt vaak omdat mensen de rug bijna niet meer bewegen. Bewegen kan pijnlijk zijn, maar lichte beweging zoals wandelen zorgt er vaak voor dat de klachten wat minder worden.

Wat kan de fysiotherapeut doen bij lage rugpijn?

Het is belangrijk om eerst uit te sluiten dat er sprake is van een ernstige aandoening zoals een hernia. Na het uit sluiten van de ernstige aandoeningen, ook wel specifieke rugklachten genoemd, zal de behandeling met name bestaan uit advies en informatie.

Waaruit bestaat dat advies?

  • Probeer lang zitten en staan te vermijden, het is belangrijk om niet te lang een statische houding te hebben. Wissel dus regelmatig van houding.
  • Blijf gezond: overgewicht en roken zijn risicofactoren voor rugpijn.
  • Blijf ontspannen: stress kan vaak een rol spelen in het ontstaan van lage rugpijn. We kunnen niet alle stress wegnemen, maar weet wel dat het een rol heeft in het ontstaan, dan wel behouden van lage rugpijn.

Lage rugpijn

Zijn er oefeningen die ik kan doen om mijn rug soepel te houden?

Dit is een veelgestelde vraag binnen de fysiotherapie praktijk. We hebben een aantal mobiliserende oefeningen voor jullie gefilmd en deze zijn hieronder te vinden.

 

Behandeling nodig?

Wij ondersteunen je graag met jouw herstel.

  085 301 15 05   Whatsapp Maak een afspraak  
B&B HealthCare heeft fysiotherapie Plus praktijken! Kijk wat dit betekent voor u. Meer info