Liespijn

Wat is liespijn?

Wat is liespijn? Anatomisch gezien is de liesregio erg complex. Er bevinden zich veel structuren die pijn kunnen veroorzaken. Daardoor is het soms moeilijk om te achterhalen waar de pijn exact vandaan komt. Vanuit de buik en het been hechten er verschillende spieren aan in de liesregio. Zoals vaak het geval is in het menselijk lichaam, zijn ook in deze regio de spieren en pezen veelal de bron van de klacht. Toch zijn er ook andere aandoeningen die pijn in de lies kunnen veroorzaken. Zo kunnen problematieken vanuit de onderrug of de heup ook pijn in de lies veroorzaken.

De spierklachten in de lies kunnen we onderverdelen in drie spiergroepen:

  • Adductoren: bewegen het been naar binnen
  • Abdominale spieren: de rechte buikspieren
  • Iliopsoas: buigt de heup
Wilt u zo snel mogelijk van uw liespijn af? Maak een afspraak in één van onze praktijken. Afspraak maken

Wat zijn de oorzaken van liespijn?

In de meeste gevallen hebben mensen liespijn ten gevolge van een sportbelasting. Daardoor zijn de spieren en pezen vaak betrokken. Deze letsels kunnen op twee manieren ontstaan: acuut of chronisch.

  1. Acute liespijn ontstaat meestal tijdens explosieve bewegingen. Bijvoorbeeld tijdens het trappen tegen een voetbal, wenden, keren en sprinten. Acute liespijn komt daarom veel voor bij spelsporten en sprintafstanden.
  2. Chronische liespijn ontstaat veel geleidelijker, waarna de pijn verergert. Deze vorm ontstaat juist tijdens langdurige belasting. Doordat er bijvoorbeeld te weinig rustmomenten zijn raken de spieren overbelast. Denk hierbij vooral aan activiteiten zoals hardlopen. Bij het ontwikkelen van deze blessure is de pijn eerst vooral aanwezig ná de belasting. Wanneer daar vaak doorheen wordt belast treden de pijnklachten ook tijdens het belasten op en houden dan steeds langer aan.

Wat zijn de symptomen bij liespijn?

  • Pijn en/of irritatie in de lies of aan de binnenzijde van het bovenbeen
  • Stijfheid in de lies of aan de binnenzijde van het bovenbeen
  • Pijn bij het naar binnen bewegen van het been of buigen van de heup (tegen weerstand)
  • Pijn tijdens het rekken van de aangedane spier(en)

Behandeling van liespijn bij een fysiotherapeut

Wilt u liespijn laten behandelen? De behandeling van liespijn is afhankelijk van het ontstaan en de ernst van de blessure. Elke revalidatie zal zich in ieder geval richten op het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid. De revalidatie zal in de beginfase doorgaans bestaan uit relatieve rust. Hierdoor krijgen spieren tijd om te herstellen en indien nodig nieuw weefsel aan te maken. Daarna zal de belasting op de spier stapsgewijs worden opgevoerd totdat deze weer op maximale kracht is. Ook worden de omliggende spieren die mogelijk van invloed zijn meegenomen met de revalidatie. Uiteindelijk richt de revalidatie zich op het hervatten van de sportactiviteiten.

Behandelen in Den Haag

Heeft u last van liespijn en wilt u dit laten behandelen? Wij hebben meerdere fysiopraktijken in Den Haag. Maak vandaag nog een afspraak bij de dichtstbijzijnde praktijk bij u in de buurt.