Mallet finger

Wat is een Mallet finger?

Wat is een Mallet finger? Dit is een scheur van de strekpees van het laatste kootje. Dit is ook bekend als hamervinger of baseball finger. Dit komt het meest voor in de wijsvinger en middelvinger en slechts zeer zelden in de duim. De strekpees van de vinger trekt als een soort touwtje aan het bot en strekt daarmee het topje van de vinger.

Door een vaak erg onschuldige beweging kan deze strekpees scheuren, waardoor het bovenste kootje niet meer actief gestrekt kan worden. Het topje van de vinger blijft dan gebogen staan. Het is ook mogelijk dat er een klein stukje bot mee afgescheurd. Dit noemt men een avulsiefractuur, ook dit valt onder de Mallet finger. Voor de behandeling van de klachten heeft dit geen gevolgen, behalve wanneer een groot stuk is afgebroken. Dan wordt dit vaak operatief vastgezet.

Oorzaken

Veel voorkomende oorzaken van een mallet finger zijn het opmaken van het bed, een bal op het topje van de vinger krijgen of een sok optrekken. Vaak gaat dit zelfs onopgemerkt.

Hoe herkent u een Mallet finger?

  • Het is niet mogelijk het topje van de vinger actief te strekken
  • Het topje van de vinger staat in gebogen stand
  • Er kan een lokale roodheid en zwelling zijn

Behandeling van een Mallet finger

De behandeling van deze aandoening bestaat uit het spalken van de aangedane vinger gedurende 6 weken 24/7. Bij onvoldoende herstel kan deze periode nogmaals worden verlengd met 6 weken. Daarna mag, na voorzichtig testen, het dragen van de spalk langzaam worden afgebouwd. Met sporten moet de spalk nog wel worden gedragen. Bij een niet goed passende spalk of het afdoen van de spalk is het mogelijk dat de vezels van de strekpees niet goed aangroeien of weer afscheuren. Daarom is het belangrijk dat u de adviezen van de handtherapeut opvolgt en de spalk bij voorkeur op maat laat maken.

Behandeling nodig?

Wilt u uw Mallet finger laten behandelen? Onze handfysiotherapeuten in Den Haag helpen u graag voor het op maat maken van een spalk en bij de begeleiding tijdens het herstel.