Reuma

Wat is reuma?

Wat is reuma? Hiervan heb je veel verschillende varianten. Vaak wanneer mensen het over reuma hebben bedoelen ze reumatoïde artritis, ook wel ontstekingsreuma genoemd, wat een vorm van auto-immuunziekte is. Het is een chronische aandoening waarbij er zonder aanwijsbare oorzaak ontstekingen ontstaan in meerdere gewrichten van het lichaam. Bij het ontstaan van deze ontstekingen in en rondom gewrichten verslechterd de kwaliteit van het kraakbeen waardoor het verloren kan gaan. Bij deze aandoening ontbreken bepaalde specifieke eiwitten in het bloed. Door het ontbreken van deze eiwitten maakt het lichaam antistoffen aan tegen het eigen lichaam. Simpel gezegd komt het erop neer dat bij reuma ons afweersysteem ontregeld raakt, waardoor het lichaam zichzelf aanvalt.

Wat zijn de oorzaken van reuma?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van reumatoïde artritis. De concrete oorzaak hiervan is tot op de dag van vandaag nog niet bekend. Het krijgen van reuma is niet erfelijk, maar komt in families soms wel bij meerdere leden uit de familie voor. Wel is het aangetoond dat roken een risicofactor is voor het ontwikkelen van de aandoening.

Wat zijn de symptomen van reuma?

De symptomen die bij reuma het meest voorkomen zijn: (ochtend)stijfheid, pijn, vermoeidheid en bewegingsbeperkingen in gewrichten. Wanneer gewrichtsontstekingen optreden dan kan rode verkleuring, zwellingen en een stram gevoel in gewrichten ontstaan. Een ontstoken gewricht kan ook in rust al pijnlijk zijn. Hoe de reuma zich ontwikkeld kan per persoon heel erg verschillen.

De gewrichten die vaak getroffen zijn bij reumatoïde artritis zijn handen, polsen, voeten en enkels. Echter kunnen ook de ellebogen, schouders, heupen en knieën ontstoken zijn door deze aandoening.

Fysiotherapeutische behandeling

Heeft u last van reuma en wilt u dit laten behandelen? Naast de medische behandeling in het ziekenhuis kan de fysiotherapeut u helpen om in beweging te blijven. Vanwege alle klachten is het vaak niet aantrekkelijk om in beweging te komen. Echter is trainen onder begeleiding van de fysiotherapeut is bewezen effectief om de klachten van deze aandoening te verminderen, onder controle te houden of de achteruitgang te vertragen. Een goed getraind gewricht en goed getrainde spieren eromheen kunnen ervoor zorgen dat het gewricht meer aan kan, minder pijnlijk en minder stijf is.

Neem gerust contact op voor vragen of maak hier direct uw afspraak aan.