Subacromiaal Impingement Syndroom

Wat is een subacromiaal impingement syndroom?

Wat is een subacrominaal impingement syndroom? Het subacromiaal impingement syndroom is een verzamelnaam voor klachten die hun oorsprong tussen het acromion (schouderdak) en de schouderkop hebben. Het acromion is onderdeel van het schouderblad, de schouderkop is het hoogste deel van de bovenarm. We noemen de ruimte tussen beide botstukken de subacromiale ruimte. In deze ruimte bevinden zich pezen en een slijmbeurs. Men spreekt van een impingement (inklemming) als een of meer van deze structuren ingeklemd raken tussen het acromion en de schouderkop. Soortgelijke klachten kunnen echter ook ontstaan zonder inklemming, maar door een peesaandoening of slijmbeursaandoening. Omdat de klacht niet altijd een inklemming hoeft te betekenen, spreken we in de praktijk tegenwoordig van de meer omvattende term subacromiaal pijn syndroom.

De oorzaken van een subacriomaal impingement syndroom

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een subacromiaal impingement syndroom. Veel voorkomende oorzaken zijn een tendinose (peesontsteking) en een bursitis (slijmbeursontsteking). Deze kunnen op basis van overbelasting ontstoken raken. Een ontsteking zorgt er vaak voor dat de beteffende structuur gaat zwellen. Vanwege de beperkte subacromiale ruimte raken zij eerder beklemd wanneer de arm wordt geheven. Tevens kan er door een overbelasting kalk in de pezen onstaan. Ook hierdoor neemt de pees meer ruimte in beslag en kan deze ingeklemd raken.

 

 

Een andere oorzaak is niet goed functionerende spieren van de schoudergordel. Op het moment dat deze niet goed samenwerken kan het zo zijn dat de schouderkop ten opzichte van het acromion teveel omhoog verplaatsen tijdens het heffen van de arm. Hierdoor ontstaat er een inklemming van de structuren tussen de schouderkop en het acromion.

De symptomen

De voornaamste klachten zijn pijn en daardoor een bewegingsbeperking. De pijn in de schouder straalt in sommige gevallen naar de bovenarm en in ernstige gevallen tot de hand. Over het algemeen ontstaat de pijn bij het heffen van de arm en bewegingen boven schouderhoogte. Daarnaast kan het ook pijnlijk zijn om ‘s nachts op de schouder te liggen.

Behandeling van een subacromiaal impingement syndroom

Wilt u het subacrominaal impingement syndroom laten behandelen? De oorzaak van de klachten bepalen het behandelplan. Zoals eerder beschreven kunnen er verschillende oorzaken zijn, die allen andere accenten hebben in de therapie. In essentie richt de fysiotherapeut het behandelplan altijd op het verminderen van pijn, de beweeglijkheid en de spierfunctie van de schoudergordel. Onze voorkeur gaat daarbij uit naar actief behandelplan waarbij de cliënt vooral zelf aan het herstel werkt middels gerichte oefentherapie. Meestal gaat daar wel een periode van rust aan vooraf. Hierdoor kunnen geïrriteerde structuren tot rust komen, om vervolgens weer aan te sterken. Daarnaast kan manuele therapie een gewenst resultaat opleveren, afhankelijk van de klacht en situatie.

Neem gerust contact op of maak hier direct een afspraak.

Onze schouderspecialisten