Ziekte van Dupuytren

Wat is de ziekte van Dupuytren?

Wat is de ziekte van Dupuytren? De ziekte van Dupuytren (ook Morbus Dupuytren of koetsiersziekte genoemd) is een aandoening aan de handen die leid tot kromstand van de vingers. Door vermeerdering van het bindweefsel (in de palmaire fascia die als bescherming van de pezen aan de binnenzijde van de hand zit) ontstaan er strengen en knobbels in de handpalm. De strengen kunnen aangezien worden voor pezen, deze strengen kunnen gaan samentrekken waardoor de vingers niet meer goed kunnen strekken en de hand functie verminderd.

De knobbels doen geen pijn. De precieze oorzaak van de klachten is niet bekend.

De ziekte ontstaat vaak rond middelbare leeftijd, aan een of aan beide handen, voornamelijk de pink en ringvinger zijn vaak aangedaan. De ernst kan verschillen per persoon. Er is geen mogelijkheid tot genezing.

Klachten bij Dupuytren

Het eerste teken  is een klein bobbeltje of kuiltje in de handpalm. Dit kan uitgroeien tot een streng tussen de vinger en de handpalm. De vingers gaan langzaam krom staan, moeite met strekken. Dit wordt vaak pas opgemerkt als de hand niet meer plat op de tafel gelegd kan worden.
De klachten kunnen zo erg worden dat activiteiten als je handen wassen of handschoenen aandoen belemmerd worden.

 

Oorzaken van Dupuytren

De oorzaak is niet bekend. Erfelijkheid lijkt een rol te spelen, in een kwart van de gevallen heeft iemand in de familie dezelfde klachten. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en begint vaak rond middelbare leeftijd (40+).

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van lichamelijk onderzoek.

 

Behandeling

Wilt u de ziekte van Dupuytren laten behandelen? De behandeling hangt af van de ernst van de klachten. Een operatie is mogelijk maar vaak komen de klachten weer terug. Oefeningen kunnen het bewegen van de vingers verbeteren.

Afhankelijk van de ernst van de klachten zijn er 2 mogelijke behandelingen:
– Percutane naaldfasciotomie
Hierbij wordt met een naald de streng op een of meerdere plaatsen doorgesneden in de handpalm onder lokale verdoving. Het weefsel wordt hierbij niet weggehaald maar doorgesneden, het is een tijdelijke oplossing om de operatie uit te stellen.
Deze oplossing is alleen mogelijk als u een streng heeft in de handpalm en niet als deze in de vinger zit of als u een knobbel heeft.
– Selectieve fasciëctomie
Dit is de klassieke operatie. De huid wordt ingesneden en opgelicht en het aangetaste weefsel wordt zo veel mogelijk weg gehaald. Daarna kan de vinger gestrekt worden en wordt de huid weer dicht gemaakt.

Nabehandeling operatie:
Aan het eind van de klassieke operatie wordt de hand in een drukverband gedaan en begint u gelijk met de vingers te oefenen. Na een week mag het drukverband eraf en moet de u hand weer zo normaal mogelijk gebruiken. Afhankelijk van de ernst van de aandoening duurt het drie tot zes weken voordat u weer vrijwel normaal met de hand kunt functioneren. Soms is na de operatie een (nacht)spalk nodig om de vingers zo recht mogelijk te krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat u onder begeleiding van een handtherapeut oefent.

Fysiotherapie en ziekte van Dupuytren

Conservatief:
er is geen bewijs dat rekken helpt tegen de klachten, oefeningen kunnen echter de bewegelijkheid van de hand wel ondersteunen.

Post operatief:
Een handfysiotherapeut kan een hand spalk maken om de vingers te strekken. Ook kan de therapeut helpen met het oefenen van de hand