Stay fit with good care!

Triggerpoint therapie

Home » Fysiotherapie in de regio Den Haag e.o. » Triggerpoint therapie

Myofascial Triggerpoint Therapy (triggerpoint therapie) is een therapie, waarmee microverkrampingen binnen de spieren kunnen worden weggehaald. Door druk uit te oefenen op deze triggerpoints vindt er ontspanning plaats binnen de spier, waarna zuurstof en voedingsstoffen weer toegang hebben binnen de spiervezels.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn microverkrampingen binnenin spieren die aanvoelen als pijnlijke verhardingen of “knoopjes”. In de volksmond worden ze ook wel “spierknoopjes” genoemd. Er vindt een verkramping plaats en hierdoor ontstaat er een tekort aan zuurstof en doorbloeding. Het tekort aan zuurstof en doorbloeding zorgt voor een overgevoelige plek. Door druk uit te oefenen op deze plek, geeft dit vaak een nare pijn met eventuele uitstraling naar andere lichaamsdelen. Vaak is de oorzaak van het ontstaan van deze triggerpoints overbelasting of een trauma (ongeluk of operatie), maar ook te weinig beweging, stress of een slechte voeding kunnen als oorzaak genoemd worden.

Een spier bestaat uit meerdere bundeltjes van spiervezels, tijdens een overbelasting kunnen een paar spiervezels aan elkaar gaan “plakken”. De afvalstoffen binnen deze spiervezels kunnen niet meer worden afgevoerd en er ontstaat een triggerpoint. Door het samentrekken van deze spiervezels, worden de overige spiervezels op spanning gehouden en ontstaat er stijfheid binnen de spier.

triggerpoint therapie

Symptomen van Triggerpoints

Elk triggerpoint heeft zijn eigen uitstralingsgebied, wat betreft de pijngewaarwording. Het kan bijvoorbeeld zo zijn, wanneer er druk wordt uitgeoefend op een triggerpoint in de monnikskapspier in de nek, dat er hoofdpijn ontstaat. Of dat er een triggerpoint in de schouder wordt behandeld en er tintelingen en pijnuitstraling naar de arm toe gaan.

Triggerpoints kunnen veel nadelige effecten hebben op het lichaam, zoals:

  • Stijve spieren
  • Kramp
  • Gewrichtsslijtage
  • Overgevoeligheid
  • Ontstekingsverschijnselen
  • Pijn
  • Tintelingen
  • Coördinatieproblemen
  • Krachtsvermindering

Triggerpoint therapie bij B&B Healthcare

De behandeling van triggerpoints vindt plaats door middel van triggerpoint massagetherapie en wordt aangevuld met adviezen betreffende het belasten en opbouwen van de spierkracht van de desbetreffende spier. De triggerpoint massagetherapie kan ook aangeleerd worden aan de patiënt, waardoor deze zelf het herstel thuis kan bevorderen.

Als professionele en betrokken fysiotherapeut in Den Haag en omgeving verhelpen wij graag jouw bovenstaande klachten met een effectieve triggerpoint therapie. Binnen 24 uur plek voor een behandeling!

Behandeling nodig?

Wij ondersteunen je graag met jouw herstel.

  085 301 15 05   Whatsapp Maak een afspraak  
B&B HealthCare heeft fysiotherapie Plus praktijken! Kijk wat dit betekent voor u. Meer info