Let op! De fysiotherapeut blijft gewoon open en uw afspraken kunnen doorgaan.
Stay fit with good care!

Hernia

Home » Hernia

Wat is een hernia?

Een hernia of rughernia is een uitstulping van de kern van een tussenwervelschijf. Die uitstulping drukte tegen het ruggenmerg of de zenuw aan en dit veroorzaakt een zenuwpijn meestal in één van beide benen. In 90% van de gevallen zit de rughernia in de onderrug. Een hernia kan ook tintelingen, doof gevoel en krachtsverlies veroorzaken in het aangedane been.

Een hernia gaat meestal weer vanzelf weg. De behandeling wordt gericht op een stuk pijnbestrijding en bij de fysiotherapeut aan de slag met oefeningen voor het verbeteren van de houding en het versterken van de rug en buikspieren.

Pas als de hernia na 6-8 weken nog aanwezig is of erger is geworden kan er overwogen worden om voor een operatie te kiezen.

Wat zijn de symptomen van een hernia?

Een hernia kan uit hele diverse symptomen bestaan, maar de voornaamste is toch wel pijn in de onderrug. Omdat de hernia tegen een zenuw aandrukt kan dit ook uitstraling naar één of twee benen geven.

Verdere symptomen die vaak voor komen zijn:

 • Pijn in de onderrug.
 • Uitstralende pijn door heup/bil, naar bovenbeen tot aan de knie of soms tot aan de enkel in één of twee benen.
 • Pijn neemt toe bij hoesten, niezen, persen.
 • Pijn wordt erger als u op de rug gaat liggen en één been gestrekt omhoog beweegt.
 • Soms zijn de peesreflexen verminderd in  functie.
 • U kan met gestrekt knieën minder goed de grond aantikken met de vingers door de pijn.

Hoe wordt een hernia behandelt?

De behandeling van een hernia vindt conservatief danwel operatief plaats. Na een beoordeling van de neuroloog aan de hand van een X-foto en/of MRI wordt er besloten of een operatie noodzakelijk is. Over het algemeen wordt er eerst gekozen voor een conservatief traject, dus geen operatie, bij een fysiotherapeut in Den Haag
Er vind een intensieve behandeling plaats waarbij er 2 of 3 keer per week oefeningen moeten worden gedaan om de core stabiliteit (rug, buik en bekkenbodem spieren) goed te versterken. Ook de coördinatie/aansturing van deze spieren moet verbeterd worden. De fysiotherapeut zal vooral adviserend en begeleidend te werk gaan tijdens dit proces. Indien er gedurende het behandeltraject nog dingen naar voren komen zoals een bewegingsbeperking van de gewrichten of een verhoogde spierspanning dan kan de fysiotherapeut dit uiteraard behandelen.

De fysiotherapeut kan u helpen bij:

 • Verminderen van de spierspanning
 • Verminderen van de pijn in onderrug en been
 • Verbeteren van de beweeglijkheid
 • Verbeteren van de lichaamshouding
 • Verbeteren van de kracht en stabiliteit

Oefeningen bij een hernia

Indien u een beginnende hernia heeft of al een tijdje last dan kunt u thuis met de volgende mobiliseren oefeningen starten om meer ontspanning op de onderrug te krijgen en de beweeglijkheid te bevorderen.

Hernia oefening 1
Plat op de rug gaan liggen en met beide handen één knie zover mogelijk naar je borst toe trekken. Je houdt de knie daar dan 2-3 seconden vast terwijl het andere been gestrekt blijft liggen. Dit herhaal je om en om per knie. De oefening doe je in totaal 3 series van 30 herhalingen met 30 seconden rust tussen de series in. Je kan deze oefening 1-3 keer per dag uitvoeren.

Hernia oefening 2
Plat op de rug gaan liggen en je benen gebogen neerzetten. Je gaat met beide gebogen benen helemaal naar links richting de grond en dan weer naar rechts richting de grond, terwijl je bovenlichaam recht blijft liggen en je schouders tegen de grond blijven. De oefening doe je in totaal 3 series van 30 herhalingen met 30 seconden rust tussen de series in. Je kan deze oefening 1-3 keer per dag uitvoeren.

Behandeling nodig?

Wij ondersteunen je graag met jouw herstel.

  085 301 15 05   Whatsapp Maak een afspraak  
B&B HealthCare heeft fysiotherapie Plus praktijken! Kijk wat dit betekent voor u. Meer info