Hoofdpijn

Wat is hoofdpijn?

Wat is hoofdpijn? Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking kampt wel eens met deze soort pijn. Hoofdpijn in het algemeen is een van de meest voorkomende medische klachten. Ongeveer 5 a 10 procent gaat regelmatig naar een huisarts met hoofdpijnklachten. In de meeste gevallen gaat het om spanningshoofdpijn. We kunnen hoofdpijn in 4 categorieën verdelen:

  • Spanningshoofdpijn
  • Migraine
  • Clusterhoofdpijn
  • Cervicogene hoofdpijn

Wij houden ons vooral bezig met spanningshoofdpijn, migraine en cervicogene hoofdpijn, omdat mogelijke lichamelijke klachten een oorzaak kunnen zijn van pijn aan het hoofd en dus te verhelpen is met o.a. fysiotherapie.

 

Spanningshoofdpijn

Meer dan 75% van de gevallen wordt geclassificeerd als spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn wordt vaak gekenmerkt door een doffe drukkende pijn aan beide kanten van het hoofd. Over de oorzaken is nog niet veel bekend, maar in de meeste gevallen is spierspanning een bekende oorzaak. De pijn komt veelal vanuit de nek en dringt door richting het hoofd. Vaak merken wij in dit soort gevallen dat patiënten ook te maken hebben met een stijve nek en schouders. Vaak bevinden zich in dit soort situaties triggerpoints plaats. Dit zijn lokale verhardingen in de spier die deze pijn veroorzaakt.

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn (ook wel nekhoofdpijn genoemd) is een hoofdpijn die sterk op spanningshoofdpijn lijkt, omdat ook hier de pijn vanuit de nek komt opzetten en uitstraalt naar het hoofd. Hier kan de pijn overigens wel aan één kant voorkomen.

Kenmerken ven cervicogene hoofdpijn:

  • Drukkende hoofdpijn
  • Constante pijn
  • Kan aan één kant van het hoofd voorkomen
  • Bewegingsbeperkingen in de nek

Migraine

Migraine is ook een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn en wordt vaak aangeduid als een “hevige vorm” van hoofdpijn. De kenmerken kunnen echter wel per patiënt verschillen. Migraine komt in de meeste gevallen in aanvallen en zit meestal aan een kant van het hoofd.

Kenmerken van migraine:

  • Komt in aanvallen
  • Vaak aan één zijde van het hoofd
  • Heftige kloppende hoofdpijn
  • Gaat samen met misselijkheid en braken
  • Gezichtsveld wordt wazig
  • Overgevoelig voor fel licht, sterke geuren en hard geluid

Behandelingen

Wilt u hoofdpijn laten behandelen? In de meeste gevallen houd hoofdpijn een paar uur aan voordat het vanzelf weer wegzakt. Het kan ook zijn dat je er al langer mee rondloopt of dat je er dermate last van hebt dat het je belemmert in je dagelijkse doen en laten. In het laatste geval kan de fysiotherapeut je waarschijnlijk verder helpen. Bij de intake kijken we welke soort hoofdpijn je hebt en naar de onderliggende oorzaak van je klachten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een hoge spanning is in je nekspieren. In dat geval kijken we verder en onderzoeken we ook waarom deze spanning hoger is dan normaal. Tijdens de eerste afspraak maken we een plan hoe je het beste (blijvend) van je hoofdpijn af kan komen. In veel gevallen zullen er specifieke oefeningen zijn en een passende behandeling die jou verlichting kan geven. Behandelingen die hieraan kunnen bijdragen zijn o.a. dry needling en triggerpoint therapie. Ook manuele therapie kan in sommige gevallen toegepast worden.

Tips om eventuele hoofdpijn te voorkomen

Bril

Zit je al te knijpen met je ogen als je iets wilt lezen? Merk je dat objecten in de verte, zoals verkeersborden minder duidelijk worden?  Dan is het goed om eens na te gaan of je een bril nodig hebt. Als je al een bril hebt kan het zijn dat je een andere sterkte nodig hebt. Vermoeide ogen geeft hoofdpijn boven je wenkbrauwen, bij je slapen, in je achterhoofd of soms in je hele hoofd.

Bijkomend bij slechte ogen is dat men vaak met het hoofd dichter bij het beeldscherm werkt om het goed te kunnen zien. Dit geeft een onnatuurlijke houding die veel spanning geeft in de nek- en schouderspieren.

Als laatste kan je ook knijpen met je ogen als het licht te fel is. Zet daarom een goede zonnebril of pet op als het zonnetje schijnt.

Werkplek

We brengen veel tijd door op onze werkplek, dus een goed ingerichte werkplek is belangrijk. Dan hebben we het over de instellingen rond je computer, maar ook om de ventilatie van de ruimte.

Loop alvast je werkplek na als je hebt gehoord dat je spanningshoofdpijn hebt. Op internet zijn veel afbeeldingen te vinden over hoe je je werkplek het beste kan opstellen, maar denk bijvoorbeeld ook aan de spiegeling op je beeldscherm.

Medicijnen

Het klinkt misschien een beetje dubbel maar een bijwerking van sommige medicatie, zoals paracetamol of de anticonceptiepil, is hoofdpijn. Kijk dus even voordat je naar de fysiotherapeut gaat naar de bijsluiter van je medicatie. In overleg met je huisarts kun je kijken of dit mogelijk een oorzaak is van je hoofdpijn.

Stress en vermoeidheid

Hoofdpijn kan een waarschuwing zijn van het lijf dat er teveel spanning is op werk of privé. Ook kan er een onvermogen zijn om in de vrije tijd goed te ontspannen. Het is meestal niet de enige oorzaak maar wel de druppel die de emmer doet overlopen. Ga voor jezelf alvast na of dit in jouw situatie meespeelt en of je hier op korte en lange termijn iets aan kunt doen.

Koffie

Uit onderzoek blijkt dat cafeïne de bloedvaten rond de hersenen vernauwt. Wanneer je stopt met het drinken van koffie zetten de bloedvaten weer uit, wat hoofdpijn kan veroorzaken. Dit verklaart waarom sommige mensen juist in het weekend hoofdpijn krijgen als ze minder of later koffie drinken. Dit geldt niet alleen voor koffie, maar ook andere cafeïne houdende dranken zoals thee, cola en energiedranken.

Eten en drinken

Het is wellicht een open deur dat voldoende drinken belangrijk is om hoofdpijn te voorkomen. Als je onvoldoende vocht binnen krijgt wordt er vocht aan de hersenen onttrokken en krijg je hoofdpijn. Je hersenen bestaan voor 80% uit water en daardoor hebben ze erg te lijden onder uitdroging. Minder bekend is het dat ook het overslaan van een maaltijd kan leiden tot hoofdpijn door het snelle dalen van de bloedsuikerspiegel.

Fysiotherapie in Den Haag

Heeft u veel last van hoofdpijn en wilt u dit laten behandelen door een fysiotherapeut in Den Haag? B&B Healthcare heeft meerdere fysiopraktijken in Den Haag met ervaren fysiotherapeuten.