Oncologische fysiotherapie

Kanker is helaas een veelvoorkomende ziekte met veel (mentale en fysieke) klachten en bijwerkingen als gevolg. B&B Healthcare heeft gediplomeerde specialisten in huis voor oncologische fysiotherapie. Binnen deze specialisatie ligt de focus op het behandelen van problemen die ten gevolge zijn van kanker.

Onze oncologische fysiotherapie richt zich op:

 • Het begeleiden zowel tijdens als na de behandeling van kanker;
 • Bewegingsbeperkingen tegen gaan en verbeteren om zo dagelijkse activiteiten mogelijk maken;
 • De conditie, spierkracht en het uithoudingsvermogen verbeteren en behouden;
 • Het verminderen van lymfoedeem;
 • Zelfvertrouwen en weerbaarheid opbouwen en behouden;
 • Dat u uw grenzen leert kennen en weet wat u wel en niet aankunt;
 • Herstellen van vermoeidheid door middel van energie en een goede nachtrust.
Bel ons 085 301 15 05 Afspraak inplannen

Oncologische fysiotherapie is bewezen effectief

Uit onderzoek is gebleken dat oncologische fysiotherapie van groot belang is. Dat geldt voor zowel patiënten die in behandeling zijn, als voor patiënten die reeds klaar zijn met de behandelingen. Het is namelijk erg belangrijk dat u voldoende beweegt in deze fase om de genoemde klachten te verminderen. Een actieve leefstijl draagt bovendien bij aan de overlevingskans en het kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen.

Veel voorkomende klachten

Zoals wij eerder hebben benoemd brengt deze ziekte zowel fysieke als mentale klachten met zich mee. Deze klachten verschillen per patiënt. De meest voorkomende klachten zijn:

 • Vermoeidheid;
 • Ademhalingsproblemen;
 • Depressie;
 • Lymfoedeem (vochtophoping);
 • Angst;
 • Conditieverlies;
 • Spanningsklachten;
 • Stijfheid van gewrichten en spieren;
 • Stug littekenweefsel;
 • Spierzwakte.
B&B Healthcare heeft gediplomeerde specialisten in-house voor oncologische fysiotherapie. Afspraak maken

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Samen met onze specialist brengen we uw klachten in kaart om te bepalen welke aanpak het beste bij u past. Het trainingsprogramma zal geheel op maat gemaakt zijn. Wij houden natuurlijk rekening met lopende behandelingen en de daarbij behorende klachten en bijwerkingen.

Wij adviseren om tweemaal per week langs te komen om diverse oefeningen uit te voeren, onder begeleiding van een fysiotherapeut. Hierbij ligt de focus op het verbeteren van de conditie en kracht. Hierdoor verbeteren we de kwaliteit van het leven, zodat u de dagelijkse handelingen beter kunt uitvoeren. Wij houden natuurlijk rekening met uw beweegvoorkeuren.

Oncologische fysiotherapie doorloopt verschillende fases, omdat het bij elke fase van kanker van belang is, dat er een specifieke behandeling plaatsvindt. Dit omdat er voor elke fase een ander behandeldoel is. De fases vindt u hieronder.

De behandelfase

Deze fase is volledig gericht op het bestrijden van de kanker. Tijdens deze fase kan de fysiotherapeut u helpen tijdens medische behandelingen. Hierbij kunt u denken aan het behouden en onderhouden van uw conditie, spierkracht en het verlichten van spanningsklachten tijdens chemotherapie, immuuntherapie en/of radiotherapie.

De herstelfase

Tijdens deze fase gaat het om het herstellen van uw vaardigheden. De fysiotherapeut gaat samen met u aan de slag om uw conditie, uithoudingsvermogen en kracht op te bouwen. Op deze manier is het de bedoeling dat u uw dagelijkse activiteiten weer kunt uitvoeren. Ook leert u te leven met de nieuwe situatie. Denk hierbij aan balans te vinden tussen wat u kan en wilt en aan het verdelen van de balans in combinatie met leren tijd te nemen voor rust en ontspanning, wat ook erg belangrijk is.

De palliatieve fase

In sommige gevallen is deze ziekte ongeneselijk, maar wel onder controle te houden. Tijdens deze fase staat het centraal om de vaardigheden te behouden en om voorkomende klachten te behandelen. Dit ondanks eventuele fysieke, sociale en/of psychische klachten die gepaard gaan aan deze fase. De fysiotherapeut helpt u om een zolang mogelijk actief leven te kunnen leiden.

De terminale fase

De terminale fase houdt in dat het levenseinde dichterbij komt. Tijdens deze fase gaat het vooral om de begeleiding bij het de steeds verder afnemende vaardigheden en om het nog zo comfortabel mogelijk te hebben. Er wordt dus gekeken naar een houding die het meest comfortabel is, naar ademhalingsoefeningen die eventuele mate van benauwdheid kunnen verminderen en naar ontspanningsoefeningen die voor een vermindering van angst en pijn zullen zorgen.

Vergoeding oncologische fysiotherapie

U zult vast de vraag hebben of oncologische fysiotherapie wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. Om deelname aan deze vorm van bewegen vergoed te krijgen, moet u een verwijzing van een specialist hebben. Met een verwijzing van de specialist kan deelname, als chronische indicatie, worden gedeclareerd. Oncologische fysiotherapie wordt volledig vergoedt vanuit de basisverzekering nadat er eerst 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering worden aangesproken.

Tarieven

 

Fysiotherapie zitting € 45
Fysiotherapie zitting aan huis € 68
Manuele therapie zitting € 55
Manuele therapie zitting aan huis € 78
Geriatrie fysiotherapie/ Bekkenfysiotherapie € 55
Geriatrie fysiotherapie/ Bekkenfysiotherapie aan huis € 78
Oefentherapie Mensendieck € 55
Oefentherapie Mensendieck aan huis € 78
Lange zitting fysiotherapie € 75
Lange zitting fysiotherapie aan huis € 90
Eenmalig onderzoek fysiotherapie € 65
Intake en onderzoek met of zonder verwijzing € 55
Intake en onderzoek met of zonder verwijzing aan huis € 68
Langdurige tijdrovende rapportage € 95
Niet nagekomen of niet op tijd afgezegde afspraak € 40