Tekst
Lettertype

Knieklachten

Wat zijn knieklachten? Wij zien dagelijks patiënten in onze praktijken met knieklachten. Kniepijn is een veelvoorkomende klacht die eigenlijk alle leeftijden treft. Niet gek natuurlijk, want de knie wordt intensief belast gedurende de dag. Zelfs buiten het intensief sporten om wordt de knie goed belast. Denk aan bewegingen als lopen, bukken of springen.

Kniepijn is er bovendien in alle vormen en maten. U kunt last hebben tijdens een beweging zoals buigen of traplopen. De één heeft te maken met een zeurende pijn en de ander krijgt plotseling een stekende pijn in de knie.

Loop niet te lang rond met kniepijn, want hierdoor kunt u klachten op den duur verergeren.

Afspraak inplannenBel ons 085 301 15 05

De functie van de knie

De functie van de knie is buigen, strekken en draaien. Maar de knie bestaat uit meerdere delen, welke weer een ander doel hebben.

  • Het kniegewricht wordt gevormd door meerder botdelen. Deze botdelen zijn het bovenbeen, scheenbeen, de knieschijf en het kuitbeen. Aan deze botdelen zitten verschillende spieren van het bovenbeen en onderbeen vast.
  • Aan de binnen- en buitenzijde van de knie zitten de binnen- en buitenband. Deze geven een zijwaartse en passieve stabiliteit in het kniegewricht.
  • In de knie zitten vervolgens ook nog de kruisbanden. Deze geven draai stabiliteit, voorwaartse- en achterwaartse stabiliteit. De kruisbanden in uw knie zorgt er dus voor dat alles stevig blijft zitten.
  • De spieren rondom het kniegewricht zorgen voor het actief buigen, strekken en draaien van de knie. Verder zorgen de spieren voor actieve stabiliteit.
  • Binnen in de knie zitten verder nog een binnen- en buitenmeniscus. De meniscus zorgt ervoor dat het kraakbeen niet beschadigt als u beweegt.
Loopt u al enige tijd rond met zeurende of hevige knieklachten? Maak dan een afspraak in één van onze 12 praktijken bij u in de buurt. Afspraak maken 085 301 15 05

Wanneer naar de fysiotherapie bij pijn in de knie?

In feite is kniepijn een alarmsignaal dat dient om het kniegewricht te beschermen tegen verdere belasting. Kniepijn als gevolg van overbelasting gaat vaak vanzelf over en rust het perfecte middel. Als dit een poosje aanhoudt zonder pijnvermindering, dan adviseren wij u om een afspraak te maken op één van onze 12 locaties in Den Haag, Voorburg, of Maassluis. Wij adviseren een afspraak te maken bij de volgende symptomen:

  • Als u merkt dat uw knie instabiel is;
  • Een duidelijke zwelling van de knie;
  • U kunt uw knie niet volledig buigen of strekken;
  • Als u koorts krijgt naast roodheid, pijn en zwelling;

Behandeling van de fysiotherapeut bij knieklachten

Wilt u uw knieklachten laten behandelen? De behandeling van knieklachten bestaat uit meerdere onderdelen en uit onderzoek is gebleken dat fysiotherapie net zo effectief is als een operatie. Oefentherapie ter verbetering van kracht, stabiliteit en spierlengte van bovenbeen- en heupspieren. De belasting wordt rustig opgebouwd waardoor de belastbaarheid van het gewricht vergroot wordt. Daarnaast wordt er informatie en advies gegeven over de klachten en wat de patiënt er zelf aan kan doen. Dit zal per individu verschillen, voor de een ligt de focus op het verbeteren van activiteiten in het dagelijks leven en voor de ander hebben de knieklachten vooral invloed op de sportactiviteiten.

Hoe ontstaan knieklachten?

Knieklachten kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden. Veel van de knieklachten worden veroorzaakt door overbelasting, overgewicht, gebrek aan spierflexibiliteit of kracht, slijmbeursontsteking, een trauma of leeftijd gerelateerde slijtage. Toch zien wij in onze praktijken een trend van knieklachten. Hieronder een opsomming van veel voorkomende knieklachten:

  • Gescheurde kruisband: De kruisbanden geven passieve stabiliteit aan het kniegewricht. Bij een trauma van de knie kunnen deze banden verrekken of scheuren. Per individu, afhankelijk van sport en leeftijd, wordt ervoor gekozen om dit per operatie te herstellen. Hierna volgt een langdurig revalidatietraject bij de fysiotherapeut.
  • Meniscusletsel: De meniscus maakt het kniegewricht passend, het zijn naast het kraakbeen de schokdempers van de knie. Bij een snelle draai waarbij je voet vaststaat kan een meniscus (in)scheuren. De scheur kan vaak door middel van de juiste oefeningen te doen herstellen. In een enkel geval is een (kijk)operatie noodzakelijk om de meniscus te herstellen. Hierna volgt een revalidatietraject bij de fysiotherapeut.
  • Kraakbeenschade: Kraakbeen heeft een schok dempende werking in het kniegewricht. Door verschillende oorzaken kan er schade aan ontstaan. Deze schade kan pijn opleveren. Door een aanvullend onderzoek en eventueel een (kijk)operatie kan hiernaar gekeken worden en operatief een oplossing worden gezocht. Voor deze klachten heeft oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut een grote toegevoegde waarde om de kracht en stabiliteit in de knie te vergroten.
  • Spier- en peesklachten: Een veel voorkomende oorzaak is overbelasting (te veel, te vaak en te zwaar trainen). Zeker aan het begin van het sportseizoen is dit een valkuil. Belangrijk is een goede trainingsopbouw waarbij eerst de omvang van de training uitgebreid wordt (het aantal uren) en daarna pas de intensiteit (intensieve oefenvormen met veel loopwerk).
  • Artrose: Dit zijn klachten als gevolg van vermindering van de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken maar langdurig overbelasten, een hogere leeftijd of na een operatie zijn een aantal voorbeelden. Het versterken van de spieren rondom de knie door middel van oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut kan een grote toegevoegde waarde hebben. In sommige gevallen is een operatie nodig waarbij er een knieprothese wordt geplaatst.