Knie artrose

Wat is knie artrose?

Bij knie artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in de knie achteruit. Kraakbeen vermindert de wrijving in gewrichten en werkt als schokdemper. Wanneer de kwaliteit van het kraakbeen minder wordt bewegen twee botten, in de knie het onderbeen en bovenbeen, over elkaar heen. Daarnaast kan je aan de randen van de botten kleine uitstekende botstukjes krijgen. Deze vergroeiingen worden osteofyten genoemd. Door wrijving en vorming van osteofyten vermindert de beweeglijkheid en kunt u pijn in de knie krijgen.

Wat zijn de oorzaken van knie artrose?

De grootste oorzaak van knie artrose is de leeftijd, door ouderdom vermindert de kwaliteit van het kraakbeen. Deze vorm van artrose kan ook voorkomen op jongere leeftijd. Het kraakbeen kan bijvoorbeeld beschadigd zijn door een ongeval of een afwijking binnen het gewricht na bijvoorbeeld een operatie of standsverandering. Een andere belangrijke oorzaak van deze aandoening is inactiviteit of overbelasting op het gewricht. Ook hebben vrouwen vaker last van artrose dan mannen.

Wat zijn de symptomen van knie artrose?

Bij knie artrose heeft u pijn in de knie en last van start- of ochtendstijfheid. Daarnaast kunt u bij deze aandoening ook last hebben van een verminderde beweeglijkheid van de knie, een krakend geluid tijdens bewegen en eventueel zwelling in de knie.

Behandeling

Bij de behandeling van knie artrose maken we samen een plan om de klachten te verminderen, denk hierbij aan mobilisaties om de beweeglijkheid te vergroten en oefeningen om de bovenbenen sterker te maken. Door de spierkracht van de bovenbenen te verbeteren wordt het gewricht minder zwaar belast en door regelmatig en gedoseerd te bewegen hou je het kraakbeen zo gezond mogelijk. Ook kunnen we advies geven om optimaal te kunnen blijven functioneren in het dagelijks leven.

Indien de pijn na fysiotherapie aanhoudt of zelfs verergert, kunt u samen met de orthopeed bepalen om u alsnog te laten opereren.

Neem bij vragen gerust contact op of maak hier direct een afspraak.