Kruisband revalidatie

Kruisband blessure

Bent u geblesseerd geraakt aan uw kruisband tijdens het sporten? Tijdens een belangrijke voetbalwedstrijd, in de laatste minuten van een spannende basketbalwedstrijd, of tijdens een andere sport?

De voorste kruisband is een band die het bovenbeen met het onderbeen verbindt en voorkomt dat het onderbeen naar voren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. Bij een blessure is er sprake van een scheur door een trauma of het verdraaien van de knie, waar in sommige gevallen een operatie voor nodig is om dit te verhelpen. Na de operatie volgt een uitgebreid revalidatie traject om weer optimaal te kunnen functioneren met de nieuwe kruisband.

Het revalidatietraject van B&B Healthcare

 • Traject van 6 maanden tot 1 jaar;
 • Elke week 3 behandelingen;
 • Sport-specifieke en persoonlijke aanpak.
Afspraak inplannen

Wat houdt kruisband revalidatie in?

Wat is een kruisband revalidatie en wat houdt het in? Een voorste kruisband revalidatie duurt gemiddeld 9 maanden voordat u weer op het sportveld staat. U wordt 3 keer per week behandeld. Deze behandelingen bestaan uit oefentherapie, zodat u zo snel mogelijk weer uw sport kunt uitoefenen. Er zijn verschillende fases die we gaan passeren, iedere fase duurt een aantal weken en deze zult u rustig moeten doorlopen. Het is belangrijk dat u zich aan de tijd van de fases houdt, omdat de weefsels deze tijd nodig hebben om te kunnen herstellen. B&B Healthcare is een praktijk die zich heeft gespecialiseerd heeft in het begeleiden van orthopedische revalidatie trajecten, zoals de voorste kruisband revalidatie.

Revalidatie fases kruisband

 1. STARTFASE: week 1 & 2
  Passief en actief beweging vergroten van zowel de knie als de knieschijf. Kniebuiging in stand, rustig doorstrekken van de knie, been zijwaarts heffen in stand & pendelen.
 2. SPIERKRACHT IN ONBELASTE FASE: week 3 tot 6
  In deze fase begint u samen met de fysiotherapeut aan de eerste spierversterkende oefeningen. Ook wordt er gewerkt aan coördinatie en stabiliteit.
 3. KRACHTUITHOUDINGVERMOGEN/ AGILITY TRAINING: week 7 tot 12
  In deze fase worden loopvormen, zoals o.a. joggen en zwaardere krachtoefeningen uitgevoerd.
 4. HYPERTROFIE/MAXIMAAL KRACHT: week 13 tot 16
  In deze fase wordt er gewerkt aan de maximale kracht en gestart met sprongvormen.
 5. SNELKRACHT: week 17 tot 20
  In deze fase wordt de overstap gemaakt van gecontroleerde oefeningen naar meer vrij bewegen. O.a. hardlopen en draaimomenten komen hierin voor.
 6. EXPLOSIEVE KRACHT: week 21 tot 28
  Zeer intensieve loopvormen en zware sprongkracht oefeningen met draaimomenten staan centraal in deze fase.
 7. SPORTSPECIFIEK/ PLYOMETRIE: week 29 tot 52
  In deze fase worden de oefeningen toegespitst op de persoonlijke sport doelen, de oefeningen worden zeer sport- specifiek en zijn gericht op het terugkeren naar wedstrijdniveau.

Wat is een voorste kruisband reconstructie?

Een voorste kruisband revalidatie duurt gemiddeld 9 maanden, voordat u weer op het sportveld staat. U wordt 3 keer per week behandeld. Deze behandelingen bestaan uit oefentherapie, zodat u zo snel mogelijk weer uw sport kunt uitoefenen. Er zijn verschillende fases die we gaan passeren. Iedere fase duurt een aantal weken en deze zult u rustig moeten doorlopen. Het is belangrijk dat u zich aan de tijd van de fases houdt, omdat de weefsels deze tijd nodig hebben om te kunnen herstellen. Onderaan deze pagina staan de verschillende revalidatie fases. B&B Healthcare is een praktijk die zich heeft gespecialiseerd heeft in het begeleiden van orthopedische revalidatie trajecten zoals de voorste kruisband revalidatie.

Voor de operatie

Als u een kruisband trauma heeft ondergaan, dan is er in de meeste gevallen niet direct een operatie nodig. Het is erg belangrijk om in deze preoperatieve fase de juiste activiteiten uit te voeren. Het is belangrijk om het zwikken van de knie te voorkomen. Ook is het belangrijk goed te trainen om zo sterk mogelijk de operatie in te gaan. Ook doen wij een nulmeting voor de operatie om de doelen na de kruisbandoperatie zo specifiek mogelijk te maken. De fysiotherapeuten van B&B Healthcare zijn erg ervaren in het begeleiden van het préoperatieve traject.

Voor vragen over de voorste kruisbandrevalidatie kunt u natuurlijk vrijblijvend contact met ons opnemen.

Lees de ervaring van een patient met het revalidatieproces hier.

Bel naar 085-3011505 of maak een afspraak via het formulier:

Afspraak maken