Artrose

Wat is artrose?

Artrose is een reumatische aandoening aan het gewricht, waarbij het kraakbeen verslechtert en het gewricht verandert.  Artrose wordt daarom ook wel “gewrichtsslijtage” genoemd. Artrose kan uit zichzelf ontstaan naarmate je ouder wordt, maar kan ook ontstaan na grote schade in het gewricht (botbreuk/bandenletsel). Wist u dat er meer dan 1,5 miljoen mensen in Nederland lijden aan artrose?

Bij artrose gaat de kwaliteit van kraakbeen achteruit, het wordt dunner, zachter en brokkelig. Het kraakbeen zelf bevat geen zenuwen en de ervaren pijn komt dan ook hoogstwaarschijnlijk door de fysiologische en anatomische veranderingen in het gewricht. Door de veranderingen kan er een ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht ontstaan maar de meest voorkomende oorzaak van de pijn zijn de verzwakte spieren rondom het betreffende gewricht waardoor er meer trekkracht wordt uitgeoefend op de pezen.

Mocht u twijfels hebben over uw klachten, maak dan een afspraak op één van onze 12 locaties in Den Haag, Maassluis, Monster of Voorburg. Aan de hand van een intakegesprek kunnen wij vast stellen of u last heeft van artrose.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05

Symptomen artrose

In de beginfase van artrose is beweging van het gewricht pijnlijk. In een later stadium zijn de gewrichten stijver en ontstaat er zelfs pijn in ruststand. Gewrichtspijn kan bovendien uitstralen naar omliggende gebieden. De meest voorkomende klachten bij artrose zijn:

 • Pijn tijdens het bewegen (in een later stadium ook tijdens rust);
 • Stijfheid;
 • Ontstekingspijn;
 • Krakend gevoel/gevoel;
 • Vochtophoping;
 • Bewegingsbeperking.

Soorten artrose

Artrose komt veelal voor vanaf het 40e levensjaar en kan in alle gewrichten voorkomen. De meest voorkomende type artrose zijn:

Hoe ontstaat artrose?

Ondanks veel onderzoek is het tot de dag van vandaag onbekend wat de exacte oorzaak van artrose is. Stichting Reuma Nederland ondersteunt onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van artrose. Wel kunnen we zeggen dat er verschillende factoren zijn die invloed hebben op het krijgen van artrose:

 • Ouderdom;
 • Erfelijkheid;
 • Overgewicht (gewrichten worden hierdoor extra belast);
 • Geslacht (vrouwen hebben 2 tot 3x meer kan op artrose);
 • Intensieve sporten (wintersport, vechtsporten of krachtsporten);
 • Uitoefenen van zware beroepen (in de bouw bijvoorbeeld);

Wat kan ik zelf doen bij artrose?

Als uw klachten niet wegtrekken, is artrose helaas niet te genezen. Kraakbeen dat versleten of beschadigd is, kan niet worden hersteld. Daarom is het belangrijk om de focus te leggen op pijnvermindering. Hiervoor adviseren wij u om uw levensstijl aan te passen. Een gedoseerde vorm van beweging helpt het gewricht soepel te houden en voorkomt stijfheid. Wandelen en zwemmen zijn voorbeeld sporten die de gewrichten minimaal belasten. Daarnaast is overgewicht vaak een onderliggende oorzaak van artrose. Wij adviseren daarom altijd om goed op de voeding te letten.

Fysiotherapie

Zoals omschreven is artrose een aandoening die de gewrichten aantast waardoor de beweeglijkheid beperkt wordt. Uw eerste ingeving is om minder te bewegen om de gewrichten te ontlasten, maar het is bij artrose juist belangrijk om op de juiste manier in beweging te blijven. Onze fysiotherapeuten kunnen samen met u een bewegingsprogramma opzetten om de pijn te verlichten. Ook zullen er oefeningen uitgevoerd worden om de spieren rondom deze gewrichten sterker te maken.

Helaas is artrose niet te verhelpen, maar kunnen wij u wel helpen de pijn te verlichten en ervoor te zorgen dat de beweeglijkheid van uw gewrichten niet verder beperkt worden. Samen maken we een stappenplan en zullen wij u gedurende het proces coachen op diverse vlakken.

Wordt de behandeling van artrose vergoed?

In 2018 is het basispakket uitgebreid in het voordeel voor patiënten met artrose. Vanaf 1 januari 2018 krijgen patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten de eerste 12 behandelingen met fysiotherapie of oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering.

Let op: vergoedingen uit het basispakket vallen onder het eigen risico.