Heup artrose

Wat is heup artrose?

Wat is heup artrose? Bij deze vorm van artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in de heup achteruit. Kraakbeen vermindert de wrijving in gewrichten en werkt als schokdemper. Wanneer de kwaliteit van het kraakbeen minder wordt bewegen twee botstructuren, in de heup de heup kop en kom, over elkaar heen. Daarnaast kan je aan de randen van de botten kleine uitstekende botstukjes krijgen. Deze vergroeiingen worden osteofyten genoemd. Door wrijving en vorming van osteofyten vermindert de beweeglijkheid en kunt u pijn in de heup krijgen.

 

Wat zijn de oorzaken van heup artrose?

De grootste oorzaak van heup artrose is het ouder worden. Het is een natuurlijk proces. Door ouder worden verminderd de kwaliteit van het kraakbeen. Daarnaast komt deze vorm van artrose vaker voor bij mensen met een verminderde spierkracht, langdurige overbelasting of na een ongeval waarbij er een structuur in de heup beschadigd kan raken. Ook hebben vrouwen vaker last van artrose dan mannen en kan een standsverandering van het been deze artrose veroorzaken.

 

Wat zijn de symptomen van heup artrose?

Bij heup artrose heeft u met name pijn in de lies en last van start- of ochtendstijfheid. Daarnaast kunt u bij deze aandoening ook last hebben van een verminderde beweeglijkheid van de heup, een krakend geluid in de heup tijdens bewegen en een instabiel gevoel of het gevoel dat u door de heup heen zakt.

Behandeling

Wilt u heup artrose laten behandelen? Bij de behandeling hiervan maken we samen een plan om de klachten te verminderen, denk hierbij aan mobilisaties om de beweeglijkheid te vergroten en oefeningen om de bovenbenen en spieren rondom de heup sterker te maken. Door de spierkracht van de bovenbenen en rondom de heup te verbeteren wordt het gewricht minder zwaar belast en door regelmatig en gedoseerd te bewegen hou je het kraakbeen zo gezond mogelijk. Ook kunnen we advies geven om optimaal te kunnen blijven functioneren in het dagelijks leven.

Indien de klachten na fysiotherapie aanhouden of zelfs verergeren, kunt u samen met de orthopeed bepalen om u alsnog te laten opereren.

Neem voor vragen gerust contact op of maak hier direct uw afspraak.