Tekst
Lettertype

Hielspoor

Wat is hielspoor?

Wat is hielspoor? Onder de voetzool bevindt zich een peesblad en functioneert als ondersteuning voor de voet. Bij hielspoor (fasciitis plantaris) is de aanhechting van het peesblad verkalkt en vormt zich dus tot een ontsteking onder de hiel. Het is een vervelende en veelvoorkomende aandoening binnen onze praktijken. Veel mensen hebben niet in de gaten dat zij last hebben van hielspoor en lopen hier te lang mee door.

Heeft u last van pijn onder de voet? Kom langs voor een afspraak zodat wij een goede diagnose kunnen maken van uw pijn. Mocht u last hebben van hielspoor, dan kunnen wij dat probleem verhelpen.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05

Wat zijn de kenmerken van hielspoor?

De kenmerken van van deze aandoening zijn gemakkelijk te herkennen. In het begin heeft u een felle pijn onder de hiel. Het lijkt soms alsof je met blote voeten op een steentje staat. U voelt de pijn zowel bij het staan als tijdens het lopen. Ook is de pijn voelbaar tijdens het opstaan uit bed. Vooral als u een tijd rust heeft gehad (zoals nachtrust) zijn de stappen het pijnlijkst, omdat de pees nog niet soepel is. In de volgende fase komen de pijnklachten steeds vaker gedurende de dag.

Om daadwerkelijk te achterhalen of er sprake is van hielspoor kunt u een afspraak bij ons maken en kunnen wij o.a. door middel van echografie onderzoeken of uw klachten te maken hebben met hielspoor.

Oorzaken van hielspoor

Er is bij hielspoor niet altijd een duidelijke oorzaak aan te geven, maar in de meeste gevallen heeft hielspoor vaak te maken met overbelasting, verkeerde looppatronen, ouderdom of gewichtstoename. Soms zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen. Hieronder een lijst van oorzaken die wij bij onze patiënten het meeste zien:

 • Overbelasting door sporten;
 • Voetafwijkingen;
 • Geen goeie dempende schoenen;
 • Ouderdom;
 • Staand beroep;
 • Overgewicht.

Welke behandelingen bij een fysiotherapeut?

Wilt u hielspoor laten behandelen? Lees deze alinea dan goed door. In eerste instantie kan je zelf een start maken door goede dempende schoenen te dragen, langdurig lopen of staan af te wisselen met rust en overbelasting te voorkomen. Ook zijn er enkele hulpmiddelen en kan je zelf enkele rekoefeningen doen. Mocht je hier overigens vragen over hebben, aarzel niet even bij ons langs te komen.

Mochten bovenstaande opties te helpen dan kan fysiotherapie een uitstekende alternatief zijn. Afhankelijk van de pijn en oorzaken zullen wij de klachten van hielspoor op de volgende manieren aanpakken:

 • Shockwave therapie. De behandelmethode wordt ingezet om de kalk bij de peesplaat te behandelen door de kalk in kleine stukjes te breken.
 • Triggerpoint therapie. Omdat overbelasting een bekende oorzaak is van hielspoor, kunnen bepaalde spieren gemasseerd worden om de spieren rondom de hiel (waaronder ook de kuit) te ontspannen.
 • Dry Needling. De naalden worden rechtstreeks in het pijnlijke gebied en de triggerpoints gestoken, zodat de zenuw/spier zich ontspant en de bloedstroom en de genezing van dat gebied gestimuleerd worden.
  Fysiotherapie en personal training om overgewicht tegen te gaan.
 • Medical Taping.