Triggerpoint therapie

Triggerpoint therapie (Myofascial Triggerpoint Therapy) is een therapie waarmee microverkrampingen binnen de spieren kunnen worden weggehaald. Door druk uit te oefenen op deze triggerpoints vindt er ontspanning plaats binnen de spier, waarna zuurstof en voedingsstoffen weer toegang hebben binnen de spiervezels.

Bel ons 085 301 15 05 Afspraak inplannen

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn microverkrampingen binnenin spieren die aanvoelen als pijnlijke verhardingen of “knoopjes”. In de volksmond worden ze ook wel “spierknoopjes” genoemd. Er vindt een verkramping plaats en hierdoor ontstaat er een tekort aan zuurstof en doorbloeding. Het tekort aan zuurstof en doorbloeding zorgt voor een overgevoelige plek. Door druk uit te oefenen op deze plek, geeft dit vaak een nare pijn met eventuele uitstraling naar andere lichaamsdelen. Vaak is de oorzaak van het ontstaan van deze triggerpoints overbelasting of een trauma (ongeluk of operatie), maar ook te weinig beweging, stress of een slechte voeding kunnen als oorzaak genoemd worden.

Een spier bestaat uit meerdere bundeltjes van spiervezels, tijdens een overbelasting kunnen een paar spiervezels aan elkaar gaan “plakken”. De afvalstoffen binnen deze spiervezels kunnen niet meer worden afgevoerd en er ontstaat een triggerpoint. Door het samentrekken van deze spiervezels, worden de overige spiervezels op spanning gehouden en ontstaat er stijfheid binnen de spier.

Symptomen van Triggerpoints

Elk triggerpoint heeft zijn eigen uitstralingsgebied, wat betreft de pijngewaarwording. Het kan bijvoorbeeld zo zijn, wanneer er druk wordt uitgeoefend op een triggerpoint in de monnikskapspier in de nek, dat er hoofdpijn ontstaat. Of dat er een triggerpoint in de schouder wordt behandeld en er tintelingen en pijnuitstraling naar de arm toe gaan. Triggerpoints kunnen veel nadelige effecten hebben op het lichaam, zoals:

  • Stijve spieren;
  • Kramp;
  • Gewrichtsslijtage;
  • Overgevoeligheid;
  • Ontstekingsverschijnselen;
  • Pijn;
  • Tintelingen;
  • Coördinatieproblemen;
  • Krachtsvermindering.
Herkent u zich in één van bovenstaande symptomen? Bel ons voor een afspraak. Bel ons 085 301 15 05

Triggerpoint therapie bij B&B Healthcare

De behandeling van triggerpoints vindt plaats door middel van triggerpoint massagetherapie en wordt aangevuld met adviezen betreffende het belasten en opbouwen van de spierkracht van de desbetreffende spier. De triggerpoint massagetherapie kan ook aangeleerd worden aan de patiënt, waardoor deze zelf het herstel thuis kan bevorderen.

Ik had veel last van stijve schouders, dus heb daarom een afspraak gemaakt bij B&B Healthcare. Na enkele behandelingen was ik gelukkig weer de oude en kon ik zonder pijn naar werk.

— Geza

Vergoeding triggerpoint therapie

Neuromusculaire therapie valt onder de categorie ‘alternatieve en complementaire geneeswijzen’ en wordt door zorgverzekeraars vanuit de aanvullende zorgverzekering gedekt.

Bekijk hier de voorwaarden

Tarieven

 

Fysiotherapie zitting € 45
Fysiotherapie zitting aan huis € 68
Manuele therapie zitting € 55
Manuele therapie zitting aan huis € 78
Geriatrie fysiotherapie/ Bekkenfysiotherapie € 55
Geriatrie fysiotherapie/ Bekkenfysiotherapie aan huis € 78
Oefentherapie Mensendieck € 55
Oefentherapie Mensendieck aan huis € 78
Lange zitting fysiotherapie € 75
Lange zitting fysiotherapie aan huis € 90
Eenmalig onderzoek fysiotherapie € 65
Intake en onderzoek met of zonder verwijzing € 55
Intake en onderzoek met of zonder verwijzing aan huis € 68
Langdurige tijdrovende rapportage € 95
Niet nagekomen of niet op tijd afgezegde afspraak € 40