Frozen shoulder

Frozen shoulder

Bij een frozen shoulder is er sprake van een ontsteking in het gewrichtskapsel in de schouder met als gevolg dat er een verdikking ontstaat. Hierdoor ontstaat er dus bewegingsverlies en kan uiteindelijk gepaard gaan met hevige pijnklachten. Frozen shoulder komt vooral veel voor bij personen boven de 40 jaar. Ook diabetes patiënten hebben een grotere kans op een frozen shoulder.

Oorzaken frozen shoulder

Frozen shoulder ontstaat vaak door een ongeluk, maar kan ook spontaan ontstaan. Op deze manier maken wij daarom een onderscheid tussen primaire en secundaire frozen shoulder. Een frozen shoulder aan de hand van een ongeluk of na een operatie is “secundair” en als de ontsteking spontaan ontstaat is het “primair”.

Klachten en beloop frozen shoulder

De pijn ontstaat geleider en zal op de duur heviger worden. De pijn ontstaat vooral aan de buitenzijde van de schouder en kan uitstralen naar de arm. Ook zal je een bewegingsbeperking ervaren. Het beloop van frozen shoulder kenmerkt zich door 3 fases:

Freezing. In deze fase ontstaat de pijn stijfheid in het gewrichtskapsel in de schouder en kan wel tot 9 maanden duren.
Frozen. In deze fase zullen de pijnklachten geleidelijk verminderen, maar zijn we bewegingen nog beperkt door de stijfheid van het kapsel. Deze fase kan 4 tot 12 maanden duren.
Thawing. In deze laatste fase treedt geleidelijk herstel van de beweeglijkheid van het schouder gewricht op. Ook zal de pijn geleidelijk afnemen. Deze fase kan maximaal 2 jaar duren.

Behandeling

Bij een frozen shoulder (vooral in de freezing fase) zal er zo min mogelijk gedaan worden, omdat de schouder veel moet rusten. Daarna zullen wij geleidelijk ondersteuning bieden om de mobiliteit en beweeglijkheid van de schouder te verbeteren.