Tekst
Lettertype

Slijmbeursontsteking

Wat is een slijmbeursontsteking?

Wat is een slijmbeursontsteking? Een slijmbeurs is een met vocht gevulde kussen tussen een pees en een bot. Een slijmbeurs zorgt ervoor dat een pees goed kan bewegen over een bot zonder dat er wrijving ontstaat. Wanneer een slijmbeurs ontstoken is zwelt de slijmbeurs op, waardoor bewegen, steunen en het aanraken gevoelig is. Een slijmbeursontsteking wordt ook wel een bursitis genoemd. De slijmbeurzen die het meest ontstoken raken bevinden zich in de schouder, elleboog, heup en knie.

Wat zijn de oorzaken van een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking komt vaak door overbelasting. Bij overbelasting vindt er dusdanig veel belasting plaats dat dit voor wrijving kan zorgen. Hierdoor kan de slijmbeurs geïrriteerd en/of ontstoken raken. Daarnaast kan een slijmbeursontsteking ook komen door een ongeluk of een val. Hierbij kan door de impact van de val de slijmbeurs geïrriteerd en/of ontstoken raken.

Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking?

Bij een slijmbeursontsteking kan er sprake zijn van plaatselijke zwelling en pijn. De pijn wordt erger tijdens belasting. Daarnaast kan het rond de slijmbeurs warm aanvoelen en kan er ook plaatselijke roodheid ontstaan. Ook wordt de pijn erger bij het aanraken of stoten van de plek. Deze symptomen lijken redelijk op pees gerelateerde klachten, waardoor het soms moeilijk te onderscheiden is. Daarom zal de fysiotherapeut een echografisch onderzoek doen om een mogelijke bursitis in of uit te sluiten.

Behandeling van slijmbeursontsteking

Wilt u een slijmbeursontsteking laten behandelen? Bij de behandeling van bursitis is het belangrijk om houdingen en/of bewegingen te vermijden die de klachten erger kunnen maken, zoals het steunen op de betrokken gewrichten of het heffen van de arm. Na een periode van het vermijden van bepaalde houdingen en/of bewegingen is het belangrijk om weer rustig de belasting op te bouwen, denk hierbij aan oefeningen om de spieren rondom de slijmbeurs te versterken. Bij zo’n traject kan een fysiotherapeut goede hulp bieden. Daarnaast kunnen ontstekingsremmers worden geadviseerd door de huisarts. Indien er na een aantal weken geen verschil is kan de arts ervoor kiezen om een corticosteroïde injectie te plaatsen.

Neem voor vragen gerust contact op of maak hier direct een afspraak aan.