Tekst
Lettertype

Dwarslaesierevalidatie

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg, waardoor de communicatie tussen de hersenen en de rest van het lichaam wordt verstoord. Dit kan leiden tot gedeeltelijke of volledige verlamming en verlies van gevoel onder het niveau van de laesie. De mate van functieverlies varieert sterk afhankelijk van de locatie en de ernst van de beschadiging.

Wat houdt dwarslaesierevalidatie in?

Dwarslaesierevalidatie is een uitgebreid en multidisciplinair proces gericht op het maximaliseren van de zelfstandigheid en levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie. Bij fysiotherapie speelt revalidatie een cruciale rol in het bevorderen van mobiliteit, kracht, en functioneel herstel.

Hoe ziet het revalidatietraject bij ons eruit?

We starten met een uitgebreide intake. Deze intake bestaat uit een medische evaluatie en functionele beoordeling waarin we de spierkracht, mobiliteit, balans en coördinatie testen en beoordelen. Aan de hand van de resultaten maken wij een op maat gemaakt revalidatieplan incl. korte- en langetermijndoelstellingen.

Actieve revalidatie

Actief revalideren is een essentieel onderdeel binnen onze dwarslaesierevalidatie. Bij B&B Healthcare leggen wij de nadruk op de volgende trainingsmethoden:

  • Oefentherapie: Gericht op het verbeteren van spierkracht, flexibiliteit en cardiovasculaire conditie. Specifieke oefeningen helpen bij het herstellen en optimaliseren van de functionele capaciteiten.
  • Mobiliteitstraining: Focus op het aanleren van technieken om zelfstandig te kunnen bewegen, bijvoorbeeld met behulp van een rolstoel of andere hulpmiddelen.
  • Balans en Coördinatie: Verbeteren van de (romp)balans en coördinatie om activiteiten uit het dagelijks leven gemakkelijker te maken.
  • Transfertraining: Oefenen van overgangen zoals van bed naar rolstoel en vice versa, wat essentieel is voor dagelijkse zelfredzaamheid.

Vergoeding

Dwarslaesie staat op de chronische lijst, wat betekent dat de eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering (afhankelijk van uw verzekering) en alle daaropvolgende behandelingen vanuit de basisverzekering. Waar nodig krijgen wij ondersteuning van Rijndam en zullen wij samenwerken met betrokken revalidatieartsen, ergotherapeuten en orthopedische instrumentmakers.