Tekst
Lettertype

Velocity Based Training

Velocity-based training (VBT) is een innovatieve benadering binnen de wereld van fysiotherapie die zich richt op het gebruik van de snelheid van beweging als een meetinstrument en een sturende factor voor trainingsprogramma’s en revalidatieprotocollen. Deze benadering integreert geavanceerde technologieën, zoals krachtsensoren en motion tracking systemen, om real-time data te verzamelen over de snelheid waarmee een patiënt een oefening uitvoert. Dit stelt onze fysiotherapeuten in staat om de belasting nauwkeurig te doseren en aan te passen op basis van de individuele capaciteiten en behoeften van de patiënt.

Voordelen van Velocity Based Trainen

In de context van fysiotherapie biedt VBT verschillende voordelen. Ten eerste stelt het therapeuten in staat om de voortgang van de patiënt objectief te meten én te kwantificeren. Door de snelheid van de beweging te monitoren, kunnen therapeuten veranderingen in kracht, vermogen en neuromusculaire controle nauwkeurig evalueren. Dit helpt bij het optimaliseren van het revalidatieproces.

Normaal moeten we inschatten met welk gewicht we op de dag kunnen trainen of is het een percentage dat is afgeleid van een oude 1RM. Velocity-bases trainen maakt dit overzichtelijk voor patiënt en therapeut, omdat je precies kan meten met welke snelheid je de oefening uitvoert en binnen welke krachtzone je dan traint.

Daarnaast maakt VBT het mogelijk om de trainingsbelasting op een individueel afgestemde manier te reguleren. Door de snelheid van beweging te gebruiken als een indicator van de interne belasting van de spieren en gewrichten, kunnen fysiotherapeuten de intensiteit van oefeningen aanpassen om binnen een bepaalde krachtvorm te trainen op maximaalkracht of snelkracht bijvoorbeeld. Dit is vooral belangrijk bij het rehabiliteren van letsels, waarbij het cruciaal is om de juiste balans te vinden tussen het stimuleren van weefselherstel en het voorkomen van verdere schade. VBT maakt het mogelijk om efficiënter te trainen en revalidatieprogramma’s te verbeteren.

Onze specialisten bij Velocity-based trainen

Sarina van Mourik

Sportfysiotherapeut

Sportblessures bij kinderen Meer info
Frank van der Meer

Performance Trainer

Meer info
Kevin Friederich

Fysiotherapeut

Shockwave therapie Schouderklachten Enkelklachten Knieklachten Meer info
Nicole Masal

Sportfysiotherapeut

Schouderklachten Onderste Extremiteit Dry Needling Hersenschudding Meer info
Koen Huijgens

Sportfysiotherapeut i.o.

Kruisband revalidatie Bovenste extremiteit Dry needling Meer info