Tekst
Lettertype

Nekpijn

Nekpijn

Wat is nekpijn? Nekpijn is een veelvoorkomende klacht binnen de fysiotherapie. Pijn aan de nek komt in verschillende vormen voor en kan bijvoorbeeld acuut ontstaan, maar kan ook al langdurig (chronisch) aanwezig zijn. Er kan een duidelijke oorzaak zijn voor nekpijn, maar de pijn kan ook zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak ontstaan. De pijn in de nek kan bovendien uitstralen naar uw hoofd en/of armen. Hierdoor wordt u al snel beperkt in de dagelijkse handelingen.

Acute nekpijn

We spreken van acute nekpijn als u plotseling zeurende of pijnlijke klachten ervaart. Acute nekpijn ontstaat bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een trauma (whiplash bijv.). Mocht u echt veel pijn ervaren, aarzel dan niet om even contact met ons op te nemen. Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar voor fysiotherapie in Voorburg, Den Haag en Maassluis.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05

Symptomen nekpijn

Nekklachten variëren van een stijf gevoel tot plotselinge pijnscheuten in de nek. In de meeste gevallen is hoofdpijn het gevolg. Bovendien kan deze pijn ook uitstralen naar de schouders en armen. Nekpijn is te herkennen aan de volgende symptomen:

 • vaak een zeurende pijn aan één of beide kanten van de nek of bovenop de schouders;
 • een beperking in de nek, waardoor je het hoofd minder goed kunt bewegen;
 • hoofdpijn klachten;
 • uitstralende pijn naar de armen en of tintelingen in je hand of vingers;
 • krachtverlies in de hand en verminderde coördinatie over je arm;
 • vermoeidheid;

 

Oorzaak van nekklachten

Binnen de fysiotherapie maken wij onderscheid in aspecifieke- en specifieke nekklachten. Het grootste deel van de mensen heeft last aspecifieke nekklachten. Aspecifieke nekklachten hebben niet een directe oorzaak, bijvoorbeeld door overbelasting of verrekking. Nekpijn met een aantoonbare oorzaak valt onder specifieke nekklachten. Enkele voorbeelden van specifieke nekklachten zijn:

 • artrose van de wervels;
 • nekhernia;
 • stenose;
 • whiplash (bijv. door een ongeluk);
 • een verkeerde houding.

Wanneer met nekklachten naar de fysiotherapeut?

Wilt u nekpijn laten behandelen? Bij pijn aan de nek of een stijve nek wordt aangeraden om de nek te blijven bewegen, voor zover dit mogelijk is. Klachten zullen bij geen beweging verergeren. Pijn aan de nek kan binnen een paar dagen of weken verdwijnen. Echter is dit natuurlijk wel afhankelijk van de oorzaak. Heeft u echt enorm veel pijn of loopt u al wekenlang met pijn aan de nek, dan staan onze fysiotherapeuten voor u klaar. Wij hebben gespecialiseerde fysiotherapeuten en manueel therapeuten op het gebied van rug-, nek en schouderklachten. Na een vraaggesprek en een uitgebreid onderzoek zullen wij de oorzaak achterhalen of dat er een sprake is van een eventuele blokkade. Na de diagnose starten we met het uitvoeren van de behandelingen, bestaande uit o.a. manuele technieken en oefeningen.