Ik heb pijn in mijn gewrichten

In onze praktijken zien wij vaak patiënten met pijn in de gewrichten. Niet gek, want in ons lichaam zitten ongeveer 400 gewrichten. Deze gewrichten worden dagelijks belast en vormen daardoor een potentiële bron van pijn/klachten.

Gewrichtspijn is een verzamelnaam van diverse aandoeningen die zich kenmerken door pijn, stijve en/of gevoelige gewrichten en zwellingen. Als gevolg hiervan kunnen bepaalde activiteiten niet meer uitgevoerd worden. Pijn in de gewrichten wordt ook wel reuma genoemd. Artrose is een bekende vorm van reuma.

Wat is het verschil tussen reuma en artrose?

Bij reuma is een ontsteking in de gewrichten de oorzaak. Deze ontsteking heeft meestal een auto-immuunreactie als oorzaak. Bij artrose is de achteruitgang van de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht vaak een van de oorzaken.

Hoe ontstaat de pijn in mijn gewrichten?

Pijn in de gewrichten kan meerdere oorzaken hebben en verschilt per individu. Gewrichten bestaan namelijk uit meerdere elementen als kraakbeen, ligamenten, membranen, vloeistoffen en weefsel. Het is dus de vraag welke van deze elementen aangedaan is. De meest voorkomende oorzaken van gewrichtspijn zijn:

  1. In onze gewrichten, zoals hierboven genoemd, zit onder andere gewrichtsvloeistof. Deze vloeistof bevindt zich in de gewrichtsholtes en dient als “smeerolie” die ervoor zorgt dat u soepel kunt blijven bewegen. Daarnaast werkt het als een soort schokbreker. Het dempt de krachten die bij het bewegen op de gewrichten worden uitgeoefend. Gewrichtspijn kan ontstaan als de gewrichtsvloeistof is verminderd.
  2. Pijn in de gewrichten kan ook een gevolg zijn van slijtage van het kraakbeen in de gewrichten (artrose). Deze slijtage ontstaat vaak in de knieën, pols, nek, schouders, rug en heupen.
  3. Reuma is ook een veelvoorkomende oorzaak van gewrichtspijn, waarbij de gewrichten zijn ontstoken. Dit heeft vaak pijnlijke, rode en stijve gewrichten als gevolg.

Behandeling van gewrichtspijn

In de meeste gevallen gaat u allereerst naar de huisarts die samen met u gaat kijken welke pijnstillers geschikt zijn. Ook kan een ijspak de pijnklachten verlichten. Warmte helpt uitsluitend als de klachten niet door een ontsteking worden veroorzaakt.

Daarnaast wordt er bijna altijd geadviseerd om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Het is namelijk erg belangrijk om verstijving van de gewrichten te voorkomen door regelmatig te bewegen. Daarnaast is het belangrijk om de spieren en pezen te versterken zodat de gewrichtsbanden- en kapsels minder belast worden.

Een fysiotherapeut bepaalt aan de hand van uw situatie welke oefeningen voor u nuttig zijn en bepaalt de frequentie hiervan.