Hand artrose

Wat is hand artrose?

Wat is hand artrose? Het proces van artrose wordt gekenmerkt door een gevoel van stijfheid en pijn rondom de gewrichten. Artrose is een natuurlijk proces waar iedereen op één gegeven moment in zijn/haar leven mee te maken krijgt. Het ‘slijten’ van gewrichtskraakbeen kan op elke leeftijd voorkomen maar de kans op ‘slijtage’ vergroot naarmate men ouder wordt. Artrose in de hand  geeft voornamelijk klachten in de gewrichten van de vingers en aan de duimzijde van de pols en/of hand.

Hoe ontstaat hand artrose?

Artrose ontstaat meestal geleidelijk naarmate men ouder wordt én door herhaaldelijke belasting op de gewrichten. Artrose kan ook als gevolg ontstaat door een trauma, gewrichtsletsel en door auto-immuun ziekten zoals reumatoïde artritis.

Symptomen bij hand artrose

Klachten die optreden bij hand artrose zijn voornamelijk in de hand en zijde van de hand en/of pols. Het is mogelijk dat de klachten in één hand optreden maar het kan ook zo zijn dat de klachten in beide handen wordt ervaren. Klachten die u kunt ervaren zijn:

  • stijfheid, voornamelijk in de ochtend of als u een lange tijd uw hand/vingers niet bewogen heeft. De beschreven stijfheid zal vaak binnen 30 minuten verdwijnen mits u weer gaat bewegen.
  • krachtverlies
  • pijn in de gewrichten van de vingers maar mogelijk ook aan de duimzijde van uw hand en/of pols.
  • pijn gedurende wringende bewegingen

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Wilt u hand artrose laten behandelen? Artrose is een proces wat niet kan worden tegen gegaan. Er kan wel worden gekeken naar interventies die de pijn kan doen verlichten en hoe u met artrose zo goed en zo pijnvrij mogelijk kan leven. Ook wordt er gekeken naar uw belastbaarheid en de belasting van uw gewrichten. Mochten hier disbalansen in zijn kan de fysiotherapeut u hier over voorlichten en advies meegeven. Verder kan er gebruik worden gemaakt van periodes van rust, verminderde belasting, mogelijk een spalk om de hand. Er zal hiernaast ook gedoseerd bewogen moeten worden aangezien dit het gewricht soepel houdt.

Neem voor vragen gerust contact op of maak hier direct uw afspraak.