Tekst
Lettertype

Kniepijn bij hardlopen

Kniepijn bij het hardlopen is één van de meest voorkomende blessures bij hardlopers. Onze fysiotherapeuten horen het dan ook dagelijks. Het is flink balen als u door pijnklachten aan de knie niet meer lekker kunt hardlopen. Lees daarom in deze blog meer over de oorzaken en over het voorkomen van pijn aan de knie door het hardlopen.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05

Wat is kniepijn bij hardlopen nou precies?

Tijdens of na het hardlopen kan er pijn aan de knie ontstaan. Deze pijn wordt ook wel een lopersknie of runner’s knee genoemd. De medische benaming hiervan is tractus iliotibialis frictie syndroom. Het kan iedere loper overkomen, zowel bij beginnende als bij ervaren lopers kan de lopersknie opkomen. De tractus iliotibialis is een belangrijke peesplaat voor de stabiliteit van de knie tijdens het hardlopen en speelt een grote rol bij de krachtoverdracht van bil naar onderbeen tijdens de afzet bij het hardlopen. Tijdens het strekken en buigen van de knie tijdens het hardlopen kan er te veel wrijving ontstaan tussen de tractus iliotibialis en het bot aan de buitenkant van de knie. Door deze wrijving ontstaat een zeurende of stekende pijn aan de buitenkant van knie. Deze pijn kan soms uitstralen naar de voorzijde van de knie, de knieholte of de zijkant van het onderbeen. In het begin zal de pijn vaak alleen aanwezig zijn tijdens het hardlopen. Vaak gebeurt dit iedere keer op hetzelfde punt van de training en stopt de pijn vaak vanzelf wanneer u stopt met hardlopen. Wanneer er niks aan gedaan wordt nemen de klachten geleidelijk toe. Op den duur kunnen de klachten zo erg worden dat zelfs wandelen en traplopen een pijnlijke knie veroorzaken.

Oorzaken kniepijn bij hardlopen

Er zijn veel verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor teveel wrijving aan de buitenkant van de knie. Vaak spelen meerdere factoren een rol. Door te kijken naar het looppatroon, trainingsopbouw, spierkracht en schoenen kan de oorzaak vaak worden gevonden. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  1. Trainingsomvang. Te veel en te snel willen kan zorgen voor overbelasting van de knie. Het aantal kilometers en de intensiteit van de training moet langzaam worden opgebouwd.
  2. Ondergrond. Een harde ondergrond of altijd dezelfde ondergrond kan ook zorgen voor pijn in de knie.
  3. Verkeerde schoenen. De verkeerde of versleten schoenen kunnen een grote rol spelen bij kniepijn tijdens het hardlopen. Het is belangrijk om goede hardloopschoenen te hebben en laat u daarom ook adviseren over de juiste schoenen.
  4. Zwakke spieren. Zwakke bil- en/of bovenbeenspieren kunnen een belangrijke oorzaak zijn voor de blessure. Wanneer deze spieren zwakker zijn zakt u tijdens het hardlopen meer door uw heup, hierdoor kantelt uw bekken en draait de knie meer naar binnen. Dit zorgt voor meer spanning op de peesplaat en hierdoor zal er extra wrijving zijn tussen de peesplaat en de knie.
  5. Looptechniek. Een verkeerde looptechniek kan een gewoonte worden waardoor uw op de lange termijn last kan krijgen van uw knie.
  6. Onvoldoende rompstabiliteit. Een onvoldoende rompstabiliteit verslechtert de controle over de bewegingen van de benen tijdens het hardlopen.
  7. Orthopedische afwijkingen. Er zijn ook afwijkingen waardoor de knieschijven meer naar binnen of buiten draaien, zoals: plat- of holvoeten, X- of O-benen of beenlengte verschil.

Is hardlopen dan slecht voor je?

Veel mensen denken vaak dat hardlopen slecht is voor je. Maar is dat ook echt zo? Nee, hardlopen is harstikke gezond. Het brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo zou hardlopen zorgen voor een scherper brein, een sterker hart en minder risico op diabetes. Natuurlijk is er altijd kans op een blessure en moet het hardlopen wel goed worden uitgevoerd met de juiste omstandigheden. Hardlopen is op de lange termijn niet schadelijk voor de knieën en kan zelfs de kwaliteit van het kraakbeen bevorderen. Het is wel belangrijk om te letten op een aantal risicofactoren zoals een hogere leeftijd, overgewicht en eerdere knieblessures. Zo moet een oudere bijvoorbeeld letten op de stijging van de hartslag door middel van een hartslagmeter.

Fysiotherapie bij kniepijn

Helpen bovenstaande tips niet? En heeft u nog steeds last van kniepijn tijdens het hardlopen? Laat u dan behandelen door één van onze fysiotherapeuten. Wanneer u niks doet kunnen de klachten verergeren en leiden tot andere knieklachten. Samen achterhalen we de oorzaak en kijken we naar een passende behandeling. Deze behandeling zal bestaan uit meerdere onderdelen. Zo zal onder andere oefentherapie worden toegepast ter verbetering van kracht en stabiliteit. Hierbij wordt de belasting rustig opgebouwd waardoor de belastbaarheid van het gewricht wordt vergroot. Daarnaast wordt er informatie en advies meegegeven over de klachten en wat uw thuis zelf eraan kan doen.

Overigens bieden wij binnen B&B Healthcare zogenoemde inspanningstesten aan voor fanatieke hardlopers. Met een inspanningstest wordt jouw fitheid en duur van het uithoudingsvermogen gemeten.