Achillespeesruptuur

Achillespeesruptuur

Wat is een achillespeesruptuur? De Achillespees is een kwetsbare pees voor sportblessures. Een volledige ruptuur van de achillespees komt het meest voor onder de 30 tot 40 jarige sporters. Waarbij mannen een veel grotere kans hebben dan vrouwen.

Ontstaan achillespeesruptuur

De achillespees ruptuur ontstaat veelal tijdens het sporten waarbij de sporter op een hoge snelheid van richting veranderd en de kuitspier vol op spanning komt. Vaak gebeurd dit niet aan het begin van de activiteit, maar pas als er sprake is van vermoeidheid. Net als bij een zweepslag hebben patiënten het idee dat iemand tegen hun kuit heeft aangeschopt, vaak zonder dat er iemand in de buurt was. Dit kan gepaard gaan met een scheurende of knappende sensatie van de achillespees. Direct na trauma is er een sterk verminderde functie van de achillespees.

Behandeling van het achillespeesruptuur

Wilt u een achillespeesruptuur laten behandelen? Voor het behandelen van een achillespees ruptuur kan er gekozen worden voor een chirurgische behandeling of niet chirurgische behandeling. Veelal vindt eerst een gips of spalk periode plaats, waarna zo snel mogelijk wordt gekozen voor fysiotherapie

Fysiotherapie

Het doel van de fysiotherapie is om weer kracht in de kuitspier te krijgen en een normaal looppatroon terug te krijgen. Afhankelijk van de hulpvraag wordt er daarna opgebouwd richting een sport specifieke fase.

Neem voor vragen gerust contact op of maak hier direct uw afspraak.