Bakerse cyste

Wat is een bakerse cyste?

Heeft u last van een bakerse cyste? Een Bakerse cyste is een gevulde holte met synoviale vloeistof (gewrichtsvloeistof) in het kniegewricht. Deze vloeistof is aanwezig om het gewricht te smeren, soepel te laten bewegen en voor verlichting van de wrijving tussen de kuitspier en de hamstrings.

Wat zijn de oorzaken van een bakerse cyste?

Bakerse cysten ontstaan door een ophoping van gewrichtsvloeistof binnen een slijmbeurs. Deze is gelegen in het achterste en binnenste gelegen aspect van de knie, die zich rondom de kuit en hamstring of beide bevindt. Een Bakerse cyste kan acuut of chronisch zijn en kan voorkomen bij vrouwen en mannen van verschillende leeftijden. In de meeste gevallen ontstaat deze aandoening in combinatie met een ander onderliggend probleem in het kniegewricht. Een onderliggend probleem in het kniegewricht kan zijn: meniscusscheuren, voorstekruisband letsel, artrose of reumatische klachten. Soms ontstaan deze cystes zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.

De grootte van de cyste kan verschillen en ook de mate van beperkingen en pijn verschillen per persoon. Dit is vaak afhankelijk van de vergrote mate van de gewrichtsvloeistof, het onderliggende probleem en de belasting die er aan de knie wordt gegeven. Vaak is er sprake van een voelbare, gezwollen en gevoelige plek rondom de achterzijde en binnenzijde van het kniegewricht. Wanneer deze gewrichtsvloeistof dusdanig is vergroot, kan dit leiden tot pijn en het onvermogen om het kniegewricht volledig te buigen. Dit wordt voornamelijk opgemerkt bij het maken van een diepe squat of tijdens knielen of hurken.

Behandeling bakerse cyste bij een fysiotherapeut?

Wilt u een bakerse cyste laten behandelen? De eerste behandelstrategie van fysiotherapeuten en specialisten is het verminderen van pijnklachten en het geven van informatie en advies over de klachten die worden ervaren. Hiernaast wordt vaak oefentherapie toegepast om de kniemobiliteit en spierkracht te behouden en te vergroten. Bij de fysiotherapeut of specialist moet zo nodig de onderliggende oorzaak van de Bakerse cyste worden onderzocht:

  • Een MRI of echografie kan zowel de aanwezigheid van de cyste bevestigen, als de onderliggende oorzaak in het kniegewricht identificeren. Na deze stap kan opnieuw de stap gemaakt worden naar de fysiotherapeut voor revalidatie.

Als er na fysiotherapie of verder onderzoek geen verandering plaatsvindt in symptomen die worden ervaren, of de grootte van de cyste dan is er nog de optie om de cyste operatief te laten verwijderen door een specialist.

Neem voor vragen gerust contact op of maak hier direct uw afspraak.