Bimalleolaire enkelfractuur

Wat is een bimalleolaire enkelfractuur?

Wat is een bimalleolaire enkelfractuur? Een bimalleolaire enkelfractuur is een instabiele breuk in de enkel waarbij beide botten in het onderbeen gebroken zijn (bijvoorbeeld Weber C fractuur). Vaak is er sprake van een instabiele enkelfractuur als er meerdere botstructuren, enkelbanden en/of spiergroepen bij zijn betrokken.

Weber C: een Weber C fractuur is een breuk aan de buitenzijde van de enkel waarbij ten opzichte van de Weber B fractuur de breuk hoger in het kuitbeen zit en doorloopt tot in het gewricht. Vaak zijn hierbij één of meerder pezen gescheurd en zal de breuk dus altijd moeten worden hersteld door middel van een operatie.

Wanneer u een bimalleolaire breuk in het enkelgewricht heeft is het aannemelijk dat u geopereerd bent en loopgips heeft gehad. Het is verstandig om hierna zo snel mogelijk met fysiotherapie te starten om zo snel en volledig mogelijk te herstellen.

Wat zijn de oorzaken van een bimalleolaire enkelfractuur?

Het enkelgewricht heeft meerdere botdelen die bij elkaar komen en zodoende het enkelgewricht vormen. Aan de buitenzijde zit het kuitbeen en aan de binnenzijde zit het scheenbeen.

Vaak ontstaat de breuk door een verzwikking, val of een trauma. Het gebeurt vaak tijdens een sportactiviteit en vaak hoor je duidelijk iets knappen of breken.

Je voelt direct een flinke pijn rond en in de enkel, bewegen is pijnlijk en het is onmogelijk om de enkel te belasten. Meestal is er binnen een aantal minuten een bloeduitstorting te zien en zwelt de enkel op.

Behandeling fysiotherapeut bij een bimalleolaire enkelfractuur?

Nadat u geopereerd bent zult u gips krijgen. Dit zal een aantal weken duren voordat u weer vrij bent om te bewegen. Echter voelt de enkel door het immobiliseren erg stijf. De behandeling bij de fysiotherapeut zal gericht zijn op het herstellen van de functie van de enkel. Hieronder wordt de beweeglijkheid van het gewricht, spierkracht, balans en coördinatie verstaan. Ook het looppatroon zal in het begin verstoord zijn. Door middel van mobilisaties, oefentherapie en looptraining zult u samen met de fysiotherapeut werken aan uw doelstellingen om in het dagelijks leven goed te kunnen functioneren en terug te keren naar werk- en sportactiviteiten.

Behandelen in Den Haag

Wilt u een bimalleolaire enkelfractuur laten behandelen door een fysiotherapeut in Den Haag? B&B Healthcare heeft meerdere praktijken in de regio Den Haag.