Binnenste knieband letsel

Wat is binnenste knieband letsel?

Wat is binnenste knieband letsel? Dit letsel, ofwel mediale band letsel, is letsel waarbij er pijn aan de binnenzijde van de knie wordt gevoeld. Dit kan komen door een irritatie of overbelasting van de band aan de binnenzijde van de knie (de mediale band). Ook kan de binnenste knieband inscheuren of volledig scheuren door bijvoorbeeld een ongeval of een verdraaiing. De binnenste knieband heeft als functie het stabiliseren van de knie in zijwaartse bewegingen. Wanneer deze band geïrriteerd, overbelast of (in)gescheurd is, kan de stabiliteit van de knie niet meer goed gewaarborgd worden.

Wat zijn de oorzaken?

Een veel voorkomende oorzaak van binnenste knieband letsel is een verdraaiing of een ongeval. Bij een normale staande houding komt de binnenste knieband niet op rek. Bij een draai of schijnbeweging, waarbij er druk op de binnenzijde van de knie staat, komt hij wel op rek.
Het maken van veelvuldige herhalingen in de uiterste rekstand van de binnenste knieband kan zorgen voor irritatie. De uiterste rekstand wordt veroorzaakt door de stand die ook wordt gezien bij X-benen. Het volledig afscheuren wordt veroorzaakt door met veel kracht de binnenste knieband te ver op rek te laten komen.

Meer mogelijke oorzaken:

  • Harde trap aan de buitenkant van de knie krijgen
  • Ski- ongeluk (verdraaiing)
  • Uitglijden waarbij het onderbeen naar de buitenzijde glijdt
  • Ongeval met de fiets
  • Veelvuldig herhalingen maken van een beweging in de uiterste rekstand van de band.

De symptomen bij binnenste knieband letsel

De meeste mensen met binnenste knieband letsel ervaren een stekende pijn aan de binnenzijde van de knie en een instabiel gevoel. Ook stijfheid, blauwverkleuring en zwelling wordt vaak opgemerkt. Het aanraken van het gebied aan de binnenzijde kan pijnlijk zijn. In rust nemen de klachten af, maar bij activiteit worden de klachten direct weer gevoeld.
Draaibewegingen of bewegingen waarbij kracht geleverd moet worden kunnen in het begin erg pijnlijk zijn.

Behandeling van binnenste knieband letsel bij een fysiotherapeut

Wilt u binnenste knieband letsel laten behandelen? Samen met de fysiotherapeut gaat u aan de slag om dit letsel te verhelpen. De behandeling zal onder andere bestaan uit informeren en adviseren over wat u wel en niet moet doen. Omdat de stabiliteit van de knie niet meer goed gewaarborgd kan worden door de knieband is het van belang om de spieren rondom de knie goed op te trainen. U zult krachttraining op maat gaan doen om te zorgen dat de knieband ontzien wordt. Daarnaast zult u ook de stabiliteit weer gaan trainen door middel van oefeningen. Samen met de therapeut bespreekt u welke doelen u heeft en op welk niveau u weer wilt terugkeren.

Neem voor vragen gerust contact op of maak hier direct uw afspraak.