Buitenste enkelband letsel

Wat is buitenste enkelband letsel?

Wat is buitenste enkelbandletsel? Dit letsel, vaak een verstuikte enkel of verzwikking genoemd, ontstaat door het plots naar binnen klappen van de voet. Direct na het trauma wordt een stekende pijn ervaren aan de buitenkant van de enkel. De enkelbanden en het kapsel aan de buitenkant van de enkel komen op spanning en kunnen oprekken, inscheuren of zelfs afscheuren.

Wat zijn de oorzaken van buitenste enkelband letsel?

Buitenste enkelband letsel kan door verschillende oorzaken ontstaan:

  • Misplaatsen van voet, een verstapping
  • Een sporttrauma, bijvoorbeeld door een schop tegen de binnenkant van de enkel waarbij de voet ten opzichte van het onderbeen naar binnen klapt

Risicofactoren:

  • Verminderd evenwichtsgevoel
  • Wandelen of sporten op een ongelijke ondergrond
  • Sporten op een stroeve ondergrond (denk aan een gymzaal)
  • Onverwacht contact (in een botsing of contactsport)
  • Een herhaling, na eerder een verstuikte enkel te hebben gehad

De symptomen bij buitenste enkelband letsel

De meeste mensen die door de enkel zwikken ervaren een stekende pijn aan de buitenzijde van de enkel. Door veel mensen wordt bij het drukken op de zere plek een hevige stekende pijn ervaren. De enkel wordt meestal direct na de gebeurtenis dik en kan na een aantal uren ook blauwverkleuring vertonen. Er vormt zich dan een balvormige blauwe plek op de plek van de stekende pijn. De pijn wordt erger of kan ervaren worden tijdens het volledig belasten van de verstuikte enkel (gedeeltelijk kan wel). Het lukt bijvoorbeeld vaak niet om normaal te staan of wandelen.

Behandeling via een fysiotherapeut:

Wilt u buitenste enkelband letsel laten behandelen? De fysiotherapeut van B&B Healthcare zal vragen naar de ontstaanswijze en vervolgens informatie en advies geven over de klacht en de behandeling. Samen met de fysiotherapeut bespreekt u opties zoals: het nemen van rust, indien nodig het lopen op krukken, (medical)taping, het maken van een echo, oefeningen en hoe u kunt voorkomen dat het opnieuw gebeurt.

Neem gerust contact op bij vragen of maak hier direct een afspraak.