Buitenste knieband letsel

Wat is buitenste knieband letsel?

Wat is buitenste knieband letsel? Dit letsel, oftewel laterale band letsel, is letsel waarbij er pijn aan de buitenzijde van de knie wordt gevoeld. De buitenste knieband verbindt het bovenbeen met het kuitbeen aan de buitenzijde van de knie.
De buitenste knieband zorgt voor stabiliteit in de knie in zijwaartse bewegingen.
Door overbelasting of irritatie kan iemand pijn ervaren aan de buitenzijde van de knie. Ook kan de knieband in- of afscheuren. Dit komt vaak door een ongeval of een verdraaiing waarbij het onderbeen naar binnen draait ten opzichte van de knie. Er komt dan zoveel rek te staan op de knieband dat hij in- of afscheurt.

Wat zijn de oorzaken?

Een veel voorkomende oorzaak van buitenste knieband letsel is een verdraaiing of een ongeval. Bij een normale staande houding komt de buitenste knieband niet op rek, bij een draai of schijnbeweging komt hij wel op rek. Wanneer dit met grote kracht gebeurd is de kans op in- of afscheuring aanwezig. Mogelijke oorzaken van dit letsel zijn:

  • Harde trap aan de binnenkant van de knie krijgen op het sportveld
  • Verdraaiing (bijvoorbeeld met skiën)
  • Slijtage (vaak ontstaat dit aan de binnenzijde van de knie waardoor er meer rek op de buitenste knieband komt te staan)

Symptomen bij buitenste knieband letsel

De meeste mensen met buitenste knieband letsel ervaren een stekende pijn aan de buitenzijde van de knie en een instabiel gevoel. Ook stijfheid, blauwverkleuring en zwelling wordt vaak opgemerkt. Het aanraken van het gebied aan de buitenzijde kan pijnlijk zijn. Rust geeft vermindering van de klachten maar wanneer er weer gestart wordt met activiteiten waarbij je kracht moet leveren of waar stabiliteit bij nodig is nemen de klachten toe. Ook activiteiten met een draaibeweging veroorzaken pijnklachten.

Behandeling van buitenste knieband letsel bij een fysiotherapeut

Behandeling bij de fysiotherapeut zal bestaan uit het versterken van de structuren rondom de knieband. In eerste instantie zal de fysiotherapeut informeren en adviseren over de klachten en wat wel en niet goed is om te doen. Hierna zal op geleide van pijn de belastbaarheid omhoog worden gebracht. Het kniegewricht mist stabiliteit door het letsel en dus zal oefentherapie bestaan uit stabiliteits- en spierversterkende oefeningen.
Samen met de therapeut worden doelen gesteld om te kijken op welk niveau je terug wilt keren om een goed behandelplan op te stellen.

Behandelen in Den Haag

Buitenste knieband letsel behandelen? Wij hebben meerdere fysiotherapiepraktijken in de regio Den Haag met ervaren en gespecialiseerde fysiotherapeuten.