Bursitis olecrani

Wat is een bursitis olecrani?

Wat is een bursitis olecrani? Dit is een ontsteking van de slijmbeurs in de elleboog. Deze bevindt zich op het olecranon, de puntige achterkant van de elleboog. Een slijmbeurs is een heel dun vliesje dat met wat vocht gevuld is en komt voor waar weefsels over elkaar verglijden. In het geval van de elleboog is dat tussen het bot en pezen. Op het moment dat een slijmbeurs ontstoken is, zwelt het op en ontstaat er pijn.

Wat zijn de oorzaken van een bursitis olecrani?

Een bursitis olecrani ontstaat vaak door langdurig te steunen op de elleboog. Omdat studenten dit veelal doen tijdens het studeren, wordt het ook wel een studentenelleboog genoemd. Deze ontsteking kan ook ontstaan door een harde val of doordat iemand juist frequent valt op de elleboog. Daarnaast zien we het ook regelmatig ontstaan door een infectie of bij mensen met een reumatische aandoening. Bij reumatische aandoeningen kunnen er op verschillende plekken in het lichaam namelijk spontane ontstekingen ontstaan.

Wat zijn de symptomen van een bursitis olecrani?

Bij een bursitis olecrani heeft u vaak last van zwelling en pijn in de elleboog. Deze zijn gelokaliseerd op de punt (aan de achterkant) van de elleboog. Daarnaast kan de elleboog warm aanvoelen en kan er op de locatie roodheid ontstaan. De pijn neemt toe bij druk op de pijnlijke plek, het steunen op de elleboog en een volledige buiging van de elleboog.

Behandeling

Heeft u last van bursitis olecrani en wilt u dit laten behandelen? Bij de behandeling van deze aandoening is het belangrijk om houdingen en/of bewegingen te vermijden die de klachten provoceren. Daarom is het belangrijk om het steunen op de elleboog en een volledige buiging van de elleboog te voorkomen. Daarnaast kan er in overleg met de huisarts ontstekingsremmers worden voorgeschreven. Indien de klachten hierdoor niet verminderen, kan een corticosteroïde injectie door een arts nodig zijn om van de klachten af te komen. In deze injectie zitten pijnstillers en ontstekingsremmers. Door de injectienaald kunnen deze erg nauwkeurig in de elleboog worden geïnjecteerd. Na een periode van het vermijden van provocerende houdingen en/of bewegingen, is het belangrijk om de belasting weer stap voor stap op te bouwen. Denk hierbij aan oefeningen om de spieren rond de elleboog te versterken. Dit traject kan door een fysiotherapeut goed begeleid worden.