Bursitis prepatellaris

Wat is een bursitis prepatellaris?

Wat is een bursitis prepatellaris? Hierbij is er sprake van een ontsteking van de slijmbeurs aan de voorkant van de knieschijf. Een slijmbeurs is een heel dun vliesje dat met wat vocht gevuld is en komt voor waar weefsels over elkaar verglijden. In dit geval is dat tussen het bot van de knieschijf en de huid. Op het moment dat een slijmbeurs ontstoken is, zwelt het op en ontstaat er pijn.

Wat zijn de oorzaken?

Een bursitis prepatellaris ontstaat vaak naar aanleiding van langdurige steun op de knie of het (veelvuldig) stoten van de knie. Vanwege de oorzaak van het langdurige steunen, wordt het ook wel de ‘bidknie’ genoemd. De klacht komt daarom ook veel voor bij stratenmakers. Tevens kan een bursitis prepatellaris ontstaan ten gevolge van reumatische aandoeningen of door een infectie. Bij reumatische aandoeningen kunnen er op verschillende plekken in het lichaam namelijk spontane ontstekingen ontstaan. Door een geïnfecteerde wond kunnen onderliggende structuren ook ontstoken raken.

Wat zijn de symptomen van een bursitis prepatellaris?

Bij een bursitis prepatellaris heeft u vaak last van zwelling en pijn aan de voorkant van de knie. Daarnaast kan de knie ook rood worden en warm aanvoelen. De klachten nemen toe bij het aanraken en het volledig buigen van de knie. In het geval van een infectie kan er een zichtbare wond zijn en is er mogelijk sprake van koorts.

Behandeling van bursitis prepatellaris?

Wilt u een bursitis prepatellaris laten behandelen? Allereerst is het belangrijk om de handelingen die de klachten in stand houden zoveel mogelijk te beperken. Daarom wordt geadviseerd zo min mogelijk op de knieën te zitten. In overleg met de huisarts kunnen ontstekingsremmers een bijdrage leveren aan het verhelpen van de ontsteking. Indien rust en eventuele ontstekingsremmers de klachten niet verminderen, kan er eventueel corticosteroïde worden geïnjecteerd door een arts. Een corticosteroïde injectie bestaat uit pijnstillers en ontstekingsremmers. Op het moment dat klachten zijn afgenomen, kan de belasting weer rustig worden opgebouwd. Deze opbouw bestaat vaak uit het herstellen van de beweeglijkheid van de knie en het versterken van de spieren. Deze zijn na een periode van rust vaak zwakker dan voordat de klacht ontstond. Dit traject kan door een fysiotherapeut goed begeleid worden.

Neem voor vragen gerust contact op of maak hier direct uw afspraak.