Cervicaal Facet Syndroom

Wat is een cervicaal facetsyndroom?

Wat is een cervicaal facetsyndroom? Allereerst is het belangrijk om te weten dat term cervicaal facetsyndroom voornamelijk in de volksmond wordt gebruikt en niet zozeer uit de medische wetenschap komt. Wetenschappelijk gezien valt het cervicaal facetsyndroom onder aspecifieke nekpijn. Cervicale facetgewrichten zijn gewrichten in het bovenste gedeelte van de wervelkolom ter hoogte van de nek. De facetgewrichten bieden ondersteuning, stabiliteit en verzorgen de beweging van de cervicale wervelkolom. Deze facetgewrichten bevatten een glanzend en glad vlak, dit wordt het gewrichtskraakbeen genoemd. Door dit gewrichtskraakbeen kunnen de botten wrijvingsloos over elkaar heen glijden en bevordert dit de soepele beweging van het gewricht. Elk gewricht is ook omgeven door een beschermende hoes die een kapsel wordt genoemd. Het geheel wordt gesmeerd door gewrichtsvocht. Bij niet goed functioneren kunnen facetgewrichten kunnen een bron van pijn en dysfunctie zijn.

Wat zijn de oorzaken van een cervicaal facet syndroom?

Facetgewrichtsirritatie is een veelvoorkomende oorzaak van aspecifieke nekpijn. Uit onderzoek blijkt dat 49-74% van de aspecifieke nekpijn vanuit de cervicale facetgewrichten komt. Klachten in de facetgewrichten kunnen leiden tot pijn en bewegingsverlies. Een aantal oorzaken van deze irritatie zijn onder andere stressklachten, zittende werkhouding, oudere leeftijd, een val of trauma, genetische factoren, een slechte houding en spierzwakte. Facetgewrichten kunnen, net als andere gewrichten in ons lichaam, te maken hebben met achteruitgang in functie. Dit kan zijn oorzaak hebben in verandering van kraakbeen- of botstructuur, zogenoemde degeneratieve veranderingen.

Wanneer een facetgewricht geïrriteerd is, zijn de symptomen afhankelijk van de locatie van het facetgewricht en het soort weefsel dat betrokken is. De intensiteit van de symptomen kan variëren van mild tot ernstig. Aspecifieke nekpijn wordt vaak gevoeld in de nek en straalt soms uit richting de schedel, de schouderbladen of de bovenarm. De locatie van de pijn hangt af van het wervelniveau van de klacht. In de afbeelding zijn de pijngebieden weergegeven voor elk gewricht, dat 2 nekwervels ten opzichte van elkaar laat bewegen. De pijnklachten nemen toe bij het bepaalde bewegingen van de nek en vaak zijn sommige bewegingen beperkt. Daarnaast kunnen zich klachten voordoen zoals het onvermogen om het hoofd te draaien, naar boven te kijken, naar achteren te buigen, zijwaarts bewegen, of bij langere tijd zitten en langdurig activiteiten boven het hoofd uitvoeren.

Behandeling cervicaal facet syndroom bij een fysiotherapeut

De behandeling van aspecifieke nekpijn of een cervicaal facetsyndroom hangt af van de ernst van de situatie en de bijbehorende klachten die worden ervaren. Het natuurlijk beloop van aspecifieke nekpijn doorgaans positief: de pijn en beperkingen in activiteiten nemen binnen 6 weken met 45% af.

Bij de fysiotherapeut zal de behandeling bestaan uit het verminderen van pijn en stijfheidsklachten middels een combinatie van manuele technieken en oefentherapie. Dit gebeurt samen met het geven van informatie en advies over houding en beweging. Indien nodig geeft de fysiotherapeut ook begeleiding in de terugkeer naar sport- of beroepsspecifieke activiteiten.

Behandelen in Den Haag

Wilt u het cervicaal facetsyndroom laten behandelen door een fysiotherapeut in Den Haag? Wij hebben meerdere praktijken in Den Haag met ervaren en gediplomeerde fysiotherapeuten.