Cervicaal radiculair syndroom

Wat is het cervicaal radiculair syndroom?

Wat is het cervicaal radiculair syndroom? Dit syndroom ontstaat door druk op een zenuwwortel of een ontstoken zenuw vanuit de nek. Iedere zenuwwortel innerveert een bepaald gebied: het voorziet dat gebied van informatie. De klachten komen dan ook voor in het gebied, dat die zenuwwortel innerveert. In het geval van een radiculair syndroom vanuit de nek kunnen de klachten van nek tot schouder, bovenarm tot helemaal in de hand kunnen uiten. Het veroorzaakt zenuwklachten, zoals schietende pijn of eventuele gevoels- of bewegingsuitval in de arm/hand. Per jaar krijgt ongeveer 1 op de 1000 mensen last van dit syndroom. Het komt vaker voor bij mannen. Het komt het meeste voor rond het 50e levensjaar.

 

Oorzaken van cervicaal radiculair syndroom

Een hernia is de bekendste oorzaak van deze aandoening. Door een uitstulping van de tussenwervelschijf kan er een beknelling op de zenuwwortel ontstaan, omdat deze minder ruimte krijgt. Spondylose is ook een oorzaak van dit syndroom. Spondylose is slijtage van de wervelkolom (artrose), met name van de wervels en tussenwervelschijven. Hierdoor kan er een beknelling van de zenuwen ontstaan. Daarnaast kan een kanaalvernauwing in de wervels (stenose) ook de zenuwwortel beknellen, waardoor klachten ontstaan.

Symptomen van cervicaal radiculair syndroom

Symptomen van een cervicaal radiculair syndroom zijn pijn in de nek, arm hand of schouder/bovenarm. De meeste klachten komen voor in de arm. Vaak begint het met pijn tussen de schouderbladen. De pijn is vaak een schietende pijn die door de arm heen gaat. Mensen ervaren vaak tintelingen of een doof gevoel. Daarnaast kunnen ze ook krachtverlies ervaren. Hoesten, niezen en persen kunnen de klachten provoceren. Bij te lang zitten in een gebogen positie met het hoofd ervaren mensen vaak meer klachten. Ook het hoofd draaien kan de klachten oproepen. In sommige gevallen kan er ook hoofdpijn optreden.

Behandeling van cervicaal radiculair syndroom en fysiotherapie

Het doel van de behandeling bij een cervicaal radiculair syndroom is de beknelling van de zenuwwortel te verminderen. Daarnaast kan fysiotherapie helpen bij dit syndroom. Dit syndroom of hernia (HNP) herstelt van nature goed, maar het kan soms wel tot 12 maanden duren.

De fysiotherapeut kan de symptomen goed behandelen, wat resulteert in een kortere hersteltijd. Door de beweeglijkheid van de wervelkolom en – in sommige gevallen – van de schoudergordel te verbeteren en dat te ondersteunen met gerichte oefeningen, worden de beweeglijkheid van en de druk op de zenuw positief beïnvloed. Meestal geeft de fysiotherapeut ook houdings- en bewegingsadvies, om de dagelijkse belasting op de zenuw te optimaliseren. Ook manuele therapie kan in enkele situaties toegepast worden.

Een alternatieve behandeling is operatieve spinale decompressie, om de druk op de zenuw middels een operatie te verminderen. Omdat onderzoeken aantonen dat deze behandeling in de meeste gevallen een zelfde resultaat oplevert, volgt de keuze voor een operatie pas op het moment dat een niet-operatieve behandeling geen voldoende verbetering heeft opgeleverd.

Behandelen in Den Haag

Wilt u het cervicaal radiculair syndroom laten behandelen? B&B Healthcare heeft meerdere fysiopraktijken in Den Haag waar de fysiotherapeuten u graag helpen.