Haglundse exostose

Wat is haglundse exostose?

Wat is haglundse exostose? Dit staat voor een abnormale botgroei aan de achterkant van de voet. Deze botgroei zorgt voor een pijnlijk zwelling aan de achterkant van het hielbeen. Deze zwelling zit meestal aan de buitenkant van de aanhechting van de achillespees. Wanneer hier ook de slijmbeurs ontstoken is kan de zwelling groter worden en word de huid ook rood bij de pijnlijke plek. Door bijvoorbeeld een harde rand van schoenen bij de hiel kunnen de klachten erger worden. Bij mensen met haglundse exostose worden vaak ook achillespees- of slijmbeursontstekingen gezien.

Wat is de oorzaak van haglundse exostose?

Het botuitsteeksel ontstaat wanneer er druk op het bot is. Deze druk kan bijvoorbeeld komen door een harde achterzijde van een schoen. Door de harde wrijving tussen de schoen en het bot kan op deze plek een slijmbeurs ontstaan. Deze slijmbeurs kan weer gaan ontsteken. Wanneer je een hoge voetboog hebt is de kans op haglundse exostose hoger. De voet zal hierdoor nog meer wrijving hebben met de achterkant van de schoen. Ook bij schaatsers komt deze aandoening vaker voor. Dit komt omdat schaatsen vaak een harde hielkap hebben en deze vaak zal gaan irriteren.

Behandeling nodig?

Wilt u haglundse exostose laten behandelen? Samen met u gaan wij op zoek naar de geschikte oplossing. Wij geven een behandeling die verlichting zal geven aan de pijnlijke plek. Daarnaast kan een oplossing zijn om een passende schoen uit te zoeken of uw huidige schoen laten te laten oprekken. Het is belangrijk om zo min mogelijk druk te zetten op de pijnlijke plek om hem zo te laten genezen. U kunt een ontstekingsremmende pijnstiller nemen wanneer de slijmbeurs is ontstoken, zoals ibuprofen of naproxen.

Wanneer de klachten hierna blijven aanhouden kan er worden overwogen om een operatie uit te voeren. In dit geval word er dan het uitstekende botweefsel verwijderd.