Tekst
Lettertype

Hersenschudding

Wat is een hersenschudding?

Wat is een hersenschudding? Dit is een veelgebruikte term wanneer iemand een val of klap tegen het hoofd heeft gehad. Maar wanneer is er nu precies sprake van deze aandoening? De hersenen worden beschermd door onze schedel. Tussen onze hersenen en schedel zitten verschillende weefsels die ervoor zorgen dat de hersenen niet te hard in aanraking komen met de schedel. Wanneer er toch sprake is van een hersenschudding spreken we van een kneuzing van de hersenen. De hersenen zijn in de meeste gevallen niet beschadigd, maar in sommige gevallen kan dit wel degelijk het geval zijn. Het is daarom van belang dat er serieus wordt omgegaan met klachten die lijken op een hersenschudding.

 

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

De oorzaak van deze aandoening is vaak een harde klap tegen het hoofd, dit kan zowel in een sport- als dagelijkse situatie zijn. Een hersenschudding is niet te zien van buitenaf, maar toch zijn er meerdere symptomen die kunnen duiden op deze aandoening.

Hieronder staan de meest voorkomende symptomen op een rijtje:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Verward
  • Gevoelig voor licht en geluid
  • Concentratie problemen

Behandeling van een hersenschudding bij een fysiotherapeut

Wilt u een hersenschudding laten behandelen? Indien er sprake is geweest van een forse klap tegen het hoofd is het van belang dat er goed naar de situatie gekeken wordt. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts. Indien de klachten verminderen en u wil terugkeren naar uw dagelijkse situatie of sport is het van belang om dit op een gelijkmatige manier te doen. Hiervoor kan een fysiotherapeut u begeleiden zodat u niet wordt overprikkeld. Maak hier uw afspraak aan.