Iliopsoas Syndroom

Wat is het iliopsoas syndroom?

Wat is het iliopsoas syndroom? De iliopsoas is een spier aan de voorzijde van de heup. Deze spier maakt het voor ons mogelijk om de heup te buigen en een buitenwaardse rotatie van het bovenbeen te maken. Tussen de iliopsoas en het schaambeen bevindt zich een slijmbeurs. Dat is kleine holte gevuld met vocht en zorgt ervoor dat de spier en pees goed over het bot kunnen verglijden. Bij het iliopsoas syndroom is er sprake van een ontstoken pees of slijmbeurs. In sommige gevallen is er een combinatie van beide. Dit geeft klachten aan de voorzijde van de heup, de liesregio.

Wat zijn de oorzaken van het iliopsoas syndroom?

Vaak ontstaat het iliopsoas syndroom ten gevolge van overbelasting. Overbelasting ontstaat op het moment dat de belasting op het weefsel hoger is dan belastbaarheid van het weefsel. Dat kan komen doordat een structuur in zijn functie te lang of te zwaar wordt belast. Een combinatie van beide kan natuurlijk ook. Voor de iliopsoas geldt dat deze overbelast wordt tijdens activiteiten waarbij er veelvuldig in gebogen positie van heup wordt belast. Denk daarbij aan wielrennen en roeien. Ook worden dit soort klachten veel bij hardlopers gezien. Door het veelvuldig naar voren brengen van het been ontstaat er veel belasting op de iliopsoas. Voetballers ontwikkelen dit soort klachten soms door het vele trappen tegen de bal. Het iliopsoas syndroom kan ook ten gevolge van reumatoïde artritis zijn. Daarbij kunnen er door het gehele lichaam namelijk ontstekingen ontstaan.

De symptomen bij het iliopsoas syndroom

De meeste mensen met de klachten ervaren een trekkende en stekende pijn aan de voorzijde van de heup, lies regio. Deze pijn kan uitstralen in het been, soms zelfs tot de knie. Door een deel van de mensen met deze klachten wordt een knappend gevoel in de heup ervaren. Alsof er een pees of een spier ergens overheen- of wegschiet. Het strekken van de heup en daarmee het rekken van de spier is vaak pijnlijk. Evenals het buigen van de heup tegen weerstand. In rust nemen de klachten doorgaans af.

Twijfelt u of u het Iliopsoas Syndroom heeft? Maak voor de zekerheid een afspraak voor een goede diagnose! Afspraak maken 085 301 15 05

Behandeling door middel van een fysiotherapeut

Voor de behandeling van het iliopsoas syndroom is het belangrijk om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Belasting en belastbaarheid moeten in evenwicht zijn om overbelasting van spieren en pezen te voorkomen. Daardoor is het vaak nodig om de provocerende activiteiten te beperken. Om uiteindelijk weer de gewenste activiteiten te kunnen hervatten, is het belangrijk om de belastbaarheid van de structuren te vergroten. De fysiotherapeut zal daar verschillende vormen van oefentherapie voor inzetten.

Behandelen in Den Haag

Denkt u bij uw klachten aan het iliopsoas syndroom en wilt u dit laten behandelen? Wij beschikken over meerdere fysiotherapiepraktijken in Den Haag. Maak vandaag nog een afspraak bij een praktijk bij uw in de buurt.