Maisonneuve fractuur

Wat is een maisonneuve fractuur?

Wat is een maisonneuve fractuur? Deze fractuur is een breuk van het kuitbeen en het scheenbeen boven het enkelgewricht.  Ook is vaak het membraan (dun vlies) tussen het kuit- en scheenbeen gescheurd en eventueel is er bandletsel. Bij deze klachten ervaart u pijn, zwelling en een bloeduitstorting aan de buiten- of binnenzijde van de enkel.

Wanneer u een maisonneuve fractuur heeft is het aannemelijk dat u geopereerd moet worden en hierna gips krijgt.  Bij een operatie wordt er een speciale schroef geplaatst (stelschroef). Deze schroef zorgt ervoor dat het scheen- en kuitbeen dicht bij elkaar blijven. Hierdoor kan het membraan wat er tussen zit de kans krijgen om te herstellen. Deze schroef moet er na ongeveer 6 weken uit  worden gehaald.

Het is verstandig om hierna zo snel mogelijk met fysiotherapie te starten om zo snel en goed mogelijk te herstellen.

Wat zijn de oorzaken van een maisonneuve fractuur?

Het enkelgewricht heeft meerdere botdelen die bij elkaar komen en zodoende het enkelgewricht vormen. In dit enkelgewricht kan je op meerder plekken een bot breken. Een breuk aan de buitenzijde van de enkel komt het meest voor. Over het algemeen komen de breuken voor door een verzwikking, val of een trauma. Sportactiviteiten waar veel sprong- en draaibewegingen plaatsvinden vormen een hoger risico op een maisonneuve fractuur. Ook de mensen met bot ontkalking lopen een hoger risico, dit zijn vaak vrouwen van boven de 60 jaar.

Behandeling fysiotherapeut bij een maisonneuve fractuur

De behandeling van de fysiotherapeut hangt af van uw situatie. Maar of u geopereerd bent of in het gips heeft gezeten, het enkelgewricht zal een beperkte beweeglijkheid hebben. De behandeling zal gericht zijn op het herstellen van de functie van de enkel. Hieronder wordt de beweeglijkheid van het gewricht, spierkracht, balans en coördinatie verstaan. Ook het looppatroon zal in het begin verstoord zijn. Door middel van mobilisaties, oefentherapie en looptraining zult u samen met de fysiotherapeut werken aan uw doelstellingen om in het dagelijks leven goed te kunnen functioneren en terug te keren naar werk- en sportactiviteiten.

Behandelen in Den Haag

Wilt u een maisonneuve fractuur laten behandelen? Wij beschikken over meerdere fysiopraktijken in Den Haag.