Nek artrose

Wat is nek artrose?

Alle gewrichten in het menselijk lichaam kunnen aangetast worden door artrose. Dus ook de gewrichten in de nek. Artrose is een vorm van reuma waarbij het laagje kraakbeen dat aan het uiteinde van de botten zit, beschadigd is. Normaal gesproken beschermt dit kraakbeen de gewrichten en zorgt het ervoor dat de gewrichten soepel en pijnloos kunnen bewegen. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit, het wordt dunner, zachter en brokkelig. Hierdoor wrijven de botten tijdens het bewegen tegen elkaar. Dit kan pijn veroorzaken tijdens het bewegen en het belasten van het gewricht. Kraakbeen zelf bevat geen zenuwen dus de ervaren pijn komt daardoor door de fysiologische en anatomische veranderingen in het gewricht. Artrose komt veelal voor vanaf het 40e levensjaar.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05

Oorzaak artrose 

De meest voorkomende oorzaak van nek artrose is het ouder worden. Het slijten van kraakbeenweefsel in gewrichten is iets dat bij iedereen gebeurt naarmate we ouder worden. Bij het ouder worden gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit en breken cellen af. Hierdoor worden de tussenwervelschijven dunner en kunnen deze gaan uitpuilen waardoor deze tegen de zenuwbanen gaan drukken. Naast het ouder worden kan artrose ook ontstaan na grote schade in het gewricht door bijvoorbeeld een botbreuk of bandenletsel. Maar ook overgewicht, geslacht en erfelijkheid kunnen invloed hebben op het ontstaan van artrose. Zo komt artrose 2 tot 3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en komt het ook vaker voor bij mensen met overgewicht.

Symptomen nekartrose

Bij artrose in de nek gaan de tussenwervelschijven slijten en kunnen deze gaan uitpuilen en tegen de zenuwbanen gaan drukken. De eerste symptomen van nek artrose zijn vaak stijfheid, hoofdpijn, pijn in de schouders en armen en het niet goed kunnen buigen en draaien van de nek. In een gevorderd stadium kunnen de uitpuilende tussenwervelschijven ook gaan drukken op het ruggenmerg en op de zenuwen richting de armen. Dan kunnen er symptomen optreden als uitstraling, tintelingen, gevoelloosheid en verminderende kracht in de armen, handen, benen en voeten. Daarnaast kunnen er ook plotseling pijnsteken opkomen in de schouders of armen. In ernstige gevallen kan er ook sprake zijn van symptomen zoals coördinatieproblemen, abnormale reflexen en spierspasmen.

Herkent u de symptomen bij uzelf of bij iemand anders? Afspraak maken

Behandeling artrose

De pijn die u ervaart kan verergerd worden wanneer de nek langdurig wordt gebogen of wordt gestrekt. Ook zwaar tillen of een verkeerde houding aannemen kan de pijn verergeren. Deze pijn kan u thuis verlichten door even te gaan liggen zodat de druk op de wervels afnemen of door wat warms in de nek te leggen. Daarnaast is het wel belangrijk om in beweging te blijven, maar dan wel op de juiste manier. Onze fysiotherapeuten kunnen u hierbij helpen door samen een bewegingsprogramma op te zetten om de pijn te verlichten. Ook zullen onze fysiotherapeuten u helpen met oefeningen om de spieren rondom de gewrichten sterker te maken. Artrose is helaas niet te verhelpen, maar wij kunnen wel de pijn voor u verlichten en zorgen dat uw bewegingen niet verder worden beperkt.