Osteochondritis dissecans

Wat is osteochondritis dissecans?

Wat is een osteochondritis dissecans? Hierbij is er sprake van schade aan het kraakbeen en het onderliggende bot. Het kraakbeen ligt op het bot en heeft als functie om het gewricht te ondersteunen bij belasting en om het gewricht soepel te laten glijden samen met de gewrichtsvloeistof. De structuur van kraakbeen is glad en veerkrachtig, maar herstelt moeizaam omdat er geen bloedvaten of zenuwen in het kraakbeen bevinden.

Osteochondritis dissecans klachten variëren in ernst van milde pijn tot hevige pijn en variëren in symptomen, gradaties en klachten die mensen ervaren. Dit kunnen bijvoorbeeld klachten zijn van gewrichtsinstabiliteit, slotklachten, pijn bij belasten van het gewricht en vocht in het gewricht of beperkt zijn in het bewegen.

Wat zijn de oorzaken van osteochondritis dissecans?

Een duidelijke oorzaak van osteochondritis dissecans is op dit moment nog niet bekend. Er zijn wel een aantal verschillende aspecten die van invloed kunnen zijn in het ontstaan van deze aandoening. Dit zijn onder andere genetische aanleg, geslacht, een eerder trauma met het gewricht, een verminderde doorbloeding en overbelasting.

Osteochondritis dissecans kan zowel bij tieners als bij volwassenen voorkomen. De meerderheid van deze groep zijn jongens tussen de 10 en 20 jaar. Het komt vaak voor bij jonge atleten waarbij de gewrichten herhaaldelijk zwaarbelast worden. De knie is het gewricht waar het het meest voorkomt maar ook in het enkel- en ellebooggewricht komt het regelmatig voor.

Behandeling osteochondritis dissecans bij een fysiotherapeut?

Heeft u last van osteochondritis dissecans en wilt u dit laten behandelen? Lees deze alinea dan goed door. Vroegoptredende bot en kraakbeen veranderingen van het gewricht kunnen op elk niveau en in elke ernst optreden als ze niet worden gediagnosticeerd en niet adequaat worden behandeld. Daarom zijn vroege herkenning en behandeling belangrijk om gunstige langetermijnresultaten te bereiken. Dit kan worden gediagnosticeerd door een röntgenfoto of MRI- scan waarop de osteochondritis dissecans en de mate hiervan te zien is.

De behandeling moet worden aangepast aan de persoonlijke situatie van iemand en wordt bepaald door leeftijd, de ernst van symptomen en de stabiliteit van de klachten. Bij de fysiotherapeut zal de behandeling bestaan uit het bevorderen van spierkracht, stabiliteit, mobiliteit en uithoudingsvermogen in combinatie met informatie en advies over de behandeling, pijnreductie en het beweeggedrag van de patiënt. De voorkeur van behandeling ligt vaak bij een beleid waar een operatie kan worden voorkomen. Een operatie is een optie bij deze aandoening bij jongeren waarbij er sprake is van een los zwevend stukje bot in het gewricht of bij ouderen waarbij het kraakbeen niet meer zelfstandig kan herstellen.

Neem voor vragen gerust contact op of maak hier direct uw afspraak.