(Chronische) overbelaste knie

Wat is een overbelaste knie?

Wat is een overbelaste knie? Dit is een veelvoorkomende aandoening binnen de fysiotherapie. Bij deze aandoening zijn het kniegewricht en de spieren letterlijk overbelast en ontstaat vaak door sporten of door een bepaalde beweging die veel herhaald wordt. Wanneer uw knie overbelast is, kunnen er pijnklachten ontstaan. Wanneer het niet op tijd wordt behandeld kunnen de klachten uiteindelijk tot andere vervelende knieaandoeningen leiden.

Kampt u met kniepijn door overbelasting? Aarzel dan niet om een afspraak te maken. Onze fysiotherapeuten zullen u goed adviseren en eventueel behandelen.

Afspraak makenBel ons085 301 15 05

Wat zijn de oorzaken van een overbelaste knie?

Een overbelaste knie ontstaat vaak bij duursporten waar lang dezelfde beweging wordt gemaakt of door een explosie van kracht op de knie. Bijvoorbeeld door intensief hardlopen of door het trainen met zware gewichten in de sportschool. Ook overgewicht of het uitvoeren van zwaar werk dat u niet gewend bent kunnen zorgen voor een deze aandoening.

Bijvoorbeeld bij duursporten waar lang dezelfde beweging wordt gemaakt of door een explosie van kracht op de knie.

Wat zijn de symptomen?

Wanneer de knie overbelast is kan dit herkend worden aan een aantal symptomen. Bijvoorbeeld een stekende pijn in de knie of dat de pijn erger wordt wanneer de knie wordt belast. Als gevolg van een afwijkende functie van de knieën of voeten kunnen de kniebanden geïrriteerd raken. Daarnaast kan de pijn op verschillende momenten van de dag voorkomen. Zo kan de pijn opkomen tijdens het sporten of juist na het sporten, maar ook in de nacht als u op bed ligt.

Fysiotherapie bij een overbelaste knie

Wilt u een overbelaste knie laten behandelen? Onze fysiotherapeuten kunnen de overbelaste knie behandelen door middel van oefeningen. Deze behandeling bestaat uit meerdere onderdelen. Door middel van oefentherapie wordt de knie verbeterd ten opzichte van kracht, stabiliteit en spierlengte van bovenbeen- en heupspieren. De belasting op de knie wordt langzaamaan opgebouwd. Naast de oefeningen krijgt de patiënt informatie en advies mee over oefeningen voor thuis.