Plantar fascia

Wat is plantar fascia?

Wat is plantar fascia? Dit is een ontsteking van de fascie aan de onderkant van de voetzool. De fascia plantaris is een bindweefselban die onder de voetzool doorloopt. Deze band verbind de bal van de voet met het hielbeen. Dit peesblad bied ondersteuning aan de gehele voet en is heel erg sterk. Tijdens het lopen of wanneer je op je tenen gaat staan word de gehele pees opgerekt. De pijn van de ontsteking bevindt zich vooral in de hielstreek. Hierdoor zal je ook pijn ervaren als hielpijn. Het zal pijn doen bij lopen of staan en vooral bij de aanhechtingen van de pees.

Wat is de oorzaak?

Er kunnen meerder oorzaken zijn van een plantar fascia. U kunt bijvoorbeeld recent zijn begonnen om veel te gaan lopen of rennen. Ook kan deze ontsteking het gevolg zijn van het sporten op een harde ondergrond of een blessure aan de voet tijdens het sporten. Daarnaast kunt u last krijgen wanneer u uw kuiten niet goed opwarmt voor het sporten of verkeerde schoenen draagt tijdens het sporten. Er zijn dus veel verschillende oorzaken voor het krijgen van plantar fascia.

Behandeling nodig?

Wilt u plantar fascia laten behandelen? Het herstel van plantar fascia duurt ongeveer 3 tot 9 maanden. Dit kan dus een langdurig proces zijn. Het is belangrijk om de druk op het peesblad te verminderen. Dit kan door het verminderen van overgewicht, inlegzooltjes, minder hardlopen en niet meer op blote voeten lopen.

Daarnaast is het ook belangrijk om het peesblad te blijven behandelen zodat de kwaliteit en structuur verbeterd. Dit gebeurd door rek- en krachtoefeningen te doen. Als laatste is het verstandig om een schoen aan te schaffen met een stijve zool. Door deze zool hoeven de tenen niet ver naar boven te buigen omdat de zool niet ver buigt. Zo zal de belasting  worden verminderd.