Rectus femoris tendinopathie

Wat is rectus femoris tendinopathie?

Wat is rectus femoris tendinopathie? Aan de voorzijde van het bovenbeen bevindt zich de musculus quadriceps (m. quadriceps). De m. quadriceps is een vierkoppige spier en bestaat uit de volgende spierkoppen: de m. vastus medialis, m. vastus lateralis, m. vastus intermedius en de m. rectus femoris. Bij deze aandoening is de pees van de m. rectus femoris aangedaan. De m. rectus femoris loopt vanaf het voorste botpunt van het bekken tot de knie. De functie van de m. rectus femoris is het strekken van de knie en het buigen van de heup. Bij een deze aandoening is het bovenste gedeelte van de rectus femoris pees geïrriteerd, beschadigt of ontstoken.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van rectus femoris tendinopathie is overbelasting. Overbelasting kan komen door vaak een snelle krachtinspanning te leveren, dan is het acuut. Het kan echter ook ontstaan door een beweging die in een wat langere periode herhaaldelijk wordt gemaakt. Dit gebeurt wanneer je vaak dezelfde beweging herhaalt wat de pees niet gewend is en de pees krijgt onvoldoende tijd om te herstellen, bijvoorbeeld het passen tijdens het voetballen.

 

Wat zijn de symptomen van rectus femoris tendinopathie?

De symptomen die zich kenmerken als rectus femoris tendinopathie zijn pijn aan de voorzijde van het bovenbeen, richting de heup. Als er op de pijnlijke plek druk wordt gegeven dan ervaart de patiënt meer pijn. De pijn kan optreden of opgewekt worden als de patiënt tegen weerstand zijn knie moet heffen en/of strekken en ook bij het rekken van de m. quadriceps. Daarbij kan de heup wat stijf aanvoelen.

 

Behandeling van rectus femoris tendinopathie

De behandeling van rectus femoris tendinopathie bestaat uit informeren en adviseren over de klacht zoals wat houdt de klacht in, wat mag wel en wat mag niet. Voor het geven van optimale adviezen en informatie is het handig om door een van onze specialisten een echo te laten maken. Daarnaast wordt er bij deze klacht ook oefentherapie gegeven.

Behandelen in Den Haag

Heeft u last van rectus femoris tendinopathie en wilt u dit laten behandelen door een fysiotherapeut in Den Haag? Wij beschikken over meerdere fysiopraktijken in Den Haag.