Rotator cuff letsel

Wat is een rotator cuff letsel?

Wat is een rotator cuff letsel? De rotatorcuff is een verzamelnaam voor 4 schouderspieren. Doordat deze spieren zich heel dicht bij de kop en de kom van het gewricht bevinden, zijn ze erg belangrijk voor de stabiliteit van het gewricht. De volgende 4 spieren vormen de rotatorcuff: de infraspinatus, de supraspinatus, de subscapularis en de teres minor. Naast de stabiliserende functie, zorgen de spieren natuurlijk ook voor beweging. Ze zijn voornamelijk actief bij rotaties en het heffen van de arm. We spreken van een rotatorcuff letsel op het moment dat er schade en/of pijn aan één of meer van de spieren is. Het letsel bevindt zich bij de rotatorcuff vaak in de pezen. In medische termen spreken we veelal van een tendinopathie. Letterlijk vertaald betekent dit peesirritatie.

Wat zijn de oorzaken van rotator cuff letsel?

Een rotatorcuff letsel kan verschillende oorzaken hebben. Een tendinopathie ontstaat doorgaans door (langdurige) overbelasting van de spier(en). Vaak ten gevolge van herhaaldelijk dezelfde beweging tijdens werk of sport. Bijvoorbeeld bij honkbalpitchers, badmintonners en mensen die veel klussen of een beroep in de bouw hebben. Daarnaast kan een verkeerde houding of een verminderde aansturing van het schouderblad ook zorgen voor een overbelasting. Bij nagenoeg elke beweging van de schouder werkt het schouderblad als fundament van de constructie. Indien de schouderkop en het schouderblad niet goed communiceren, kan dit zorgen voor een overbelasting van de rotatorcuff.

Soms is de belasting op de rotatorcuff zo groot dat er een spierscheur ontstaat. Dit kunnen gedeeltelijke- of volledige spierscheuren zijn. Het ontstaat vaak na een trauma met impact, bijvoorbeeld een val. Spierscheuren komen in de schouder het meest voor in de supraspinatus.

Als laatste kan een rotator cuff scheur ontstaan door ouderdom. Naar mate we ouder worden, gaat de kwaliteit van de pezen namelijk achteruit. Daardoor is de belasting al snel te hoog.

Wat zijn de symptomen van rotator cuff letsel?

Een rotator cuff letsel kan veel verschillende klachten geven. Deze klachten zijn afhankelijk van de oorzaak. Over het algemeen geldt wel voor alle oorzaken dat de letsels pijnlijk zijn. Het kan daarbij zijn dat de pijn ook uitstraalt naar de bovenarm. De pijn neemt vaak toe bij het heffen van de arm en als men op de pijnlijk schouder ligt. Spierscheuren gaan vaak, naast de eerder genoemde symptomen, gepaard met krachtsverlies.

Behandeling

Wilt u rotator cuff letsel laten behandelen? Voor het bepalen van het behandelplan na een rotator cuff letsel is het belangrijk om de specifieke oorzaak van de klachten te achterhalen. Dit gebeurt door middel van een anamnese en het lichamelijk onderzoek. Indien de klachten zijn ontstaan door overbelasting, is het belangrijk om deze belasting zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit bereiken we door advies omtrent het gebruik van de schouder en het optimaliseren van de belastbaarheid van de spieren. Soms is een rustperiode voorafgaand aan de oefentherapie nodig voor een goed herstel. Zoals eerder benoemd kan een verkeerde houding en/of aansturing van het schouderblad ook voor een rotatorcuff letsel zorgen. In dit geval is het ook belangrijk om de bewegingen zo goed mogelijk aan te sturen. Dit bereiken we middels oefentherapie.

Bij spierscheuren geldt dat opereren soms noodzakelijk is voor een goede schouderfunctie. Hoewel er doorgaans ook veel resultaat behaald kan worden zonder operatie, is het resultaat van het traject niet altijd voldoende. In overleg tussen de patiënt, de fysiotherapeut en een orthopedisch chirurg kan een operatie overwogen worden. In deze beslissing spelen factoren als leeftijd en dagelijkse activiteit vaak een grote rol. De operatietechniek waarbij de spier weer wordt vastgehecht op de oorspronkelijke aanhechtingsplaats wordt een cuff-repair genoemd. Hierna volgt een revalidatie van 6-9 maanden.

Neem gerust contact op voor vragen of maak hier direct uw afspraak.

Onze schouderspecialisten