Scaphoid fractuur

Wat is een Scaphoid fractuur?

Wat is een Scaphoid fractuur? De pols bestaat uit 8 botjes, 16 ligamenten en 22 pezen. Deze botjes bestaan uit twee rijen van vier botjes en het Schaphoid botje bevindt zich in de onderste rij, aan de kant van de duim. Een Scaphoid fractuur houdt in dat dit botje is gebroken. U kunt dit botje wellicht herkennen als het ”scheepsbotje”.

Oorzaken Scaphoid fractuur

Een Scaphoid fractuur kan spontaan ontstaan en/of ten gevolge van een trauma/herhaaldelijke trauma’s. Osteoporose en/of herhaaldelijke kleine trauma’s kunnen een stressfractuur veroorzaken in het Scaphoid. Meestal wordt deze fractuur veroorzaakt door een val, waarbij de hand uitgestrekt is en de pols overstrekt.

Verhoogd risico

Het kan voorkomen dat u een verhoogd risico loopt op het oplopen van deze fractuur. Dit kan zijn in de volgende gevallen:

  • Indien u skate/skeelert
  • Indien u aan een contactsport doet
  • Als u aan snowboarden doet

Symptomen

U kunt de volgende symptomen herkennen, als u last heeft van een Scaphoid fractuur:

  • Bewegingen aan de duim doen pijn
  • Pijn in het kuiltje, tussen de twee pezen, aan de zijde van de duim
  • Een beperking van bewegingsmogelijkheden van de onderarm en/of pols
  • Een zwelling in de omgeving van de duim/pols

Wat kunt u doen?

U kunt het beste langs het ziekenhuis gaan, waar de orthopedisch chirurg een diagnose kan stellen. De diagnose kan worden gesteld aan de hand van het lichamelijk, aanvullend onderzoek en eventueel röntgenfoto’s.

Behandeling

De behandeling kan op een conservatieve(niet-operatief) of operatieve manier verlopen. Voor de conservatieve manier wordt gekozen, indien de breuk stabiel is. Hierbij kan er gebruik worden gemaakt van gips. Indien de breuk instabiel is of sneller moet worden verholpen dan dat met gips kan, kan er worden gekozen voor de operatieve manier. Er wordt dan een schroef gebruikt om de breukdelen te fixeren. De wondjes worden gehecht of er worden speciale hechtpleisters gebruikt.

Wij maken gebruik van de volgende behandelingen:

 

Behandeling nodig?

Wilt u een Scaphoid fractuur laten behandelen? Onze handfysiotherapeuten helpen u graag bij het verminderen en verhelpen van uw klachten. Heeft u last van één of meer eerdergenoemde klachten/symptomen? Maak dan hier uw afspraak.